Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Zwanenwater in nieuw tv-programma 'het hek van de dam'

08 september 2020 | Mariska van der Leij

Schaapherder Marijke Dirkson loopt op 11 september as. in het tv- programma 'Het hek van de dam’ op SBS 6 samen met Tineke Schouten en Bert van Leeuwen in natuurgebied het Zwanenwater om schapen te hoeden.

Tineke Schouten en Bert van Leeuwen tussen de schaapjes met uitzicht over zee

Tip van de boswachter

Kom zelf kijken en wandel net als de herders in 'Het hek van de dam' door het Zwanenwater. Bekijk onze 5 km wandelroute. Tijdens deze wandeling in het Zwanenwater kom je ogen tekort. Je wandelt door een prachtig, gevarieerd duingebied met twee grote meren, vele poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Vanuit de observatiehutten kun je vogels spotten.

Rijke flora en fauna

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare en twee duinmeren als blikvangers.

Voor het zien van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn. Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Die vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je veel watervogels op de meren: smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. De vogels zijn goed te zien en te fotograferen vanuit drie vogelkijkhutten en vogelkijkschermen.

Orchideeën groeien met duizenden tegelijk langs het wandelpad. Liefst tien soorten bloeien er van mei tot juli, van de zeldzame groenknolorchis tot de welriekende nachtorchis. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte parnassia, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratelaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemenweelde trekt volop vlinders en insecten aan.

  Schapen in het Zwanenwater

  Nieuwsgierige grasmaaiers

  De schaapherders van het Zwanenwater

  Onze samenwerking met Landschapsbeheer Rinnegom en de kudde Kempense heideschapen gaat terug tot 2016. In dat jaar startten we een proef om een kudde schapen te laten grazen op de plekken in het Zwanenwater waar de boswachters niet kunnen maaien en de koeien niet komen. Dat beviel zo goed dat we ze ieder jaar inzetten van de late zomer tot de vroege winter. Normaal gesproken krijgen de schapen alleen gezelschap van herder Jacob of Marijke en hun honden, maar nu werd Marijke geassisteerd door twee bekende Nederlanders!

  Bert van Leeuwen tussen de schapen

  Het hek van de dam

  In het tv-programma ‘Het hek van de dam’ doen bekende Nederlanders, waaronder Rachel Hazes en Bram Moszkowicz, een dappere poging om een schaapskudde van A naar B te drijven. Samen met de herder maken ze een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Op vrijdag 11 september is de aflevering in het Zwanenwater te zien bij SBS6 om 20.30 uur.

  Mariska van der Leij