Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kleurige heide is onderweg

13 augustus 2020

Paars en roze is een veel voorkomende bloemenkleur in het Zwanenwater. De orchideeën hebben hun moment gehad, nu is het aan de heide om aandacht te trekken.

Heide in Zwanenwater

Het Zwanenwater staat bekend om de 10 soorten wilde orchideeën. Onder andere de brede orchis, rietorchis, bijen- en wespenorchis hebben weer in grote getale hun pracht laten zien. Een paarse zee langs het wandelpad.

Nu is het tijd voor andere bloeiers om hun pracht te voorschijn te laten komen. De bruine pollen van de dop- en struikheide brengen langzaam een mooie paars/roze gloed over het duin. Een genot voor het menselijk oog, maar ook voor bijvoorbeeld de heivlinder. Je ziet ze fladderen van het ene naar het andere kleine bloempje om hun buikjes te vullen met de nectar van de struikheide.

In de kalere stukken rondom de heidepollen vind je een bijzondere bezoeker. De blauwvleugelsprinkhaan. Deze sprinkhaan heeft een bijzonder goede schutkleur, waardoor hij nauwelijks te zien is op de bodem. Totdat hij zijn vleugels spreidt. Dan worden de helder blauwe achtervleugels zichtbaar. Met deze vleugels kan hij niet vliegen, wel zweeft hij enkele meters door de lucht. De felle kleur is om vijanden, zoals vogels, af te schrikken. 

Sta dus even stil bij een pol heide en probeer de sprinkhaan te ontdekken. Wie weet laat hij je schrikken met zijn blauwe vleugels. Je vindt veel heide langs de twee wandelroutes in het Zwanenwater.