Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurbeheerders presenteren visie voor Noord-Hollandse kust

28 februari 2017 | Wilco Meijers

Zoneringskaart voor bescherming van de Noord-Hollandse kust gepresenteerd.

Natuurbeheerders presenteren visie voor Noord-Hollandse kust

Gisteravond presenteerden Landschap Noord-Holland, drinkwaterbedrijf en duinbeheerder PWN en Natuurmonumenten de zoneringskaart aan Provinciale Staten Noord-Holland. In overleg met Waternet en Staatsbosbeheer hebben zij hun ideeën voor zonering van het strand geactualiseerd, in het vervolg op het recent afgesloten kustpact.

De insteek: geef waar het past recreatie de ruimte en laat waar nodig de natuur met rust en het landschap intact.

Zoneringskaart

De strandzonering loopt uiteen van stille stranden waar het leeg is en vogels alle ruimte hebben, tot drukke stranden waar grote aantallen badgasten verblijven, met strandpaviljoens en regelmatig festivals. Wat de binnenduinrand betreft pleiten de natuurbeheerders ervoor om slechts in het uiterste geval nieuwe vakantiehuisjes of hotels te bouwen. Waarbij die nieuwbouw gekoppeld is aan herstructurering van verouderde vakantieparken. Lees meer in de zoneringskaart (pdf).

Provinciale zonering in wettelijk kader

De visie is input voor overleg met gemeenten, brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties, dat door gedeputeerde Geldhof is gestart om tot provinciale zonering van de kust te komen. Ze adviseren de provincie om het beleid van zonering en spelregels voor de kuststreek vast te leggen in de omgevingsvisie (2017) én in de PRV (Provinciale Ruimtelijke Verordening) om het ook een wettelijk kader te geven. Het kustpact geeft goede hoop dat alle partijen samen goede afspraken kunnen maken, zodat de Hollandse kust met recht 'gouden rand' mag blijven heten.

Wilco Meijers