Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandelpaden Zwanenwater deels dicht

12 maart 2024 | Sandra Barbé

Door de vele regen van de afgelopen tijd staat het water heel erg hoog in het Zwanenwater. Zo hoog, dat een flink deel van de wandelpaden diep onder water staan en niet bruikbaar zijn. Daarom zijn ze voorlopig afgesloten. Wandelaars kunnen nog wel op en neer naar de drijvende vogelkijkhut en het uitzichtpunt aan de westkant.

Wandelpaden onder water

Verstoring

Het water staat zo hoog dat grote delen van de wandelroutes onder water staan en het niet meer mogelijk is deze routes te volgen. Veel wandelaars gaan van de paden om de ondergelopen stukken te vermijden en betreden zo de kwetsbare natuur. Daarbij verstoren ze dieren en vertrappen ze kwetsbare planten. Het Zwanenwater is een zeer kwetsbaar natuurgebied met hoge natuurwaarden. De gevolgen van verstoring zijn groot, helemaal nu in het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen zijn de vele vogels en andere dieren druk bezig met paren, baren en broeden. Ze zijn dit seizoen extra kwetsbaar en hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen.

Afgesloten

Om verstoring te voorkomen zijn de korte wandelroute (gele markering) en het deel van de grote wandelroute (bruine markering) na de drijvende vogelkijkhut voorlopig afgesloten door middel van hekken. De drijvende vogelkijkhut en het uitzichtpunt aan de westkant van deze drijvende hut zijn wel bereikbaar. Totdat het water voldoende is gezakt, blijven de hekken staan. Zodra de wandelroutes weer helemaal zijn opengesteld, wordt dit hier op de website gemeld. 

Start broedseizoen

De lente is op komst en de start van het broedseizoen staat voor de deur. De komende maanden is de natuur daarom extra kwetsbaar, ook in het Zwanenwater. Houdt daar rekening en blijf op de paden.

“Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur”, zegt boswachter Mariska van der Leij. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren”.

Sandra Barbé