Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bestemming voor Fort bij Abcoude

06 februari 2018 | Olga Ekelenkamp

Fort bij Abcoude krijgt een nieuwe bestemming. waarbij gasten op het fort kunnen overnachten, eten en het cultureel erfgoed kunnen ervaren.

Fort bij Abcoude

Natuurmonumenten heeft in haar zoektocht naar een ondernemer, die het fort gaat herbestemmen, een geschikte kandidaat gevonden. Ondernemers Igor Sancisi (Grayfield) en Marthijn Pool (Space&Matter) bedachten een uniek concept, waarbij gasten op het fort kunnen overnachten, eten en het cultureel erfgoed kunnen ervaren.

In eerste instantie gebeurt dit door middel van pop-up activiteiten. Het is de bedoeling dat het concept in de komende jaren, met oog voor de omgeving, organisch groeit richting een hotel met kazernekamers, natuurlijke buitensuites, een kleinschalig restaurant, kleine hotelwinkel en allerlei activiteiten en evenementen rondom natuur en erfgoed.

Beleving
Stel je voor: vaar op eigen kracht met een pontje naar de overkant van de fortgracht, hak je eigen hout voor het opstoken van de hottub, slaap op een unieke plek en eet pure, lokale producten, die je zelf hebt bereid en/of geoogst. Het mag duidelijk zijn: beleving staat centraal in het concept van Sancisi en Pool. In hun plannen is ook nadrukkelijk plaats voor lokale en duurzame ondernemers die kunnen bijdragen aan de beleving van het fort.

Duurzaam behoud en beheer
Tijdens de selectieprocedure heeft Natuurmonumenten gelet op een aantal zaken. Zo zou het fort vaker haar poorten moeten openen voor een brede doelgroep. Daarnaast moet de gekozen bestemming van het fort voldoende inkomsten opbrengen om het duurzaam behoud en beheer ervan in de toekomst te garanderen. Natuurmonumenten heeft voor het plan van Sancisi en Pool gekozen, omdat dit concept het beste past bij de ambities voor Fort bij Abcoude en aansluit bij de kernwaarden van de organisatie. Bovendien waardeert Natuurmonumenten het dat de ondernemers in hun plannen aansluiting zoeken bij de omgeving.

Creatieve concepten
Beide ondernemers hebben hun sporen inmiddels dubbel en dwars verdiend in de projectontwikkeling van creatieve concepten op het gebied van recreatie en toerisme. Zo was Sancisi betrokken bij Novanta. In dit local community-project wordt een verlaten Toscaans dorpje ontwikkeld tot een bijzonder hotel door Amsterdamse ondernemers. Samen bedachten ze het SWEETS Hotel, dat zich uitstrekt over 28 Brugwachtershuisjes. Daarnaast heeft Pool met zijn architectenbureau 'Space & Matter’ aan de wieg gestaan van De Ceuvel: een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers in Amsterdam-Noord.

Bijzondere ontmoetingsplek
Als het gaat om Fort bij Abcoude was het bij Sancisi en Pool liefde op het eerste gezicht. “Fort bij Abcoude is een unieke plek, een eiland waar alles al is. Het uitgesproken karakter van deze plek willen wij graag benadrukken en uitdragen door het beleefbaar te maken. Het fort wordt een bijzondere ontmoetingsplek om te genieten, te leren, te ervaren, te ontspannen, op te laden en los te laten.”

Overeenkomst

Sancisi en Pool gaan de komende tijd gebruiken om hun ingediende businesscase uit te werken tot een volledig ondernemersplan. Ook kunnen er vast activiteiten op het fort worden ontplooid, binnen de huidige beheersverordening of na aanvraag van de benodigde vergunningen. De komende tijd zal verder kennis worden gemaakt met de huidige fortgebruikers, partijen in de buurt en de gemeente en provincie om het vervolgproces verder vorm te geven.

Meer weten? 
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de herbestemming van Fort bij Abcoude? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief door een mail te sturen naar Nanette Elfring, projectleider Fort bij Abcoude.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp