Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aanpassing loterijen is nekslag voor maatschappelijke organisaties

04 juni 2016 | Natuurmonumenten

Als het aan het kabinet ligt krijgen straks buitenlandse loterijen, non-profit én commercieel, toegang tot de Nederlandse loterijmarkt. Dit gaat zijn weerslag hebben op de samenleving. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over dit ondemocratische proces.

Aanpassing loterijen is nekslag voor maatschappelijke organisaties

In het Financieel Dagblad van zaterdag 4 juni pleiten directeur Rijksmuseum Wim Pijbes, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer en algemeen directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel voor een goed doordacht besluit waarin de steun van de loterijen voor de Nederlandse samenleving centraal staat.

Middenveld onder druk

Met deze aanpak breekt het kabinet met de belofte om de loterijenmarkt stapsgewijs en behoedzaam te veranderen. Het is nog onbekend of er criteria worden opgesteld waarin nieuwe loterijaanbieders afdracht moeten doen aan Nederlandse goede doelen. In de huidige situatie dragen de goede-doelen loterijen gezamenlijk 450 miljoen euro per jaar bij aan het werk van goede doelen. Inclusief kansspelbelasting en afdracht van de Staatsloterij gaat het om een bijdrage van 750 miljoen euro voor de samenleving, vanuit alle gezamenlijke loterijen. De liberalisering van de loterijmarkt heeft enorme gevolgen voor de inkomsten van goede doelen. Hierdoor staat het maatschappelijk middenveld onder druk.

Geld verdwijnt uit Nederland

Het risico van het op handen zijnde kabinetsbesluit is dat deze miljarden euro’s aan inkomsten zullen verdwijnen uit Nederland en niet in de ontwikkeling van de samenleving worden geïnvesteerd. Niet alleen non-profit aanbieders, maar ook commerciële loterijen dreigen in de toekomst toegang te krijgen tot het Nederlandse loterijenstelsel. Zij dragen niets bij aan de samenleving. In de huidige situatie zijn loterijaanbieders verplicht de helft van hun inkomsten af te dragen waarmee zij maatschappelijke doelen helpen. Zo investeerden de Nederlandse loterijen de afgelopen jaren meer dan zes miljard euro in de samenleving via de vele sportverenigingen, musea, natuurorganisaties en andere maatschappelijke instellingen.

Initiatieven

Niet alleen Natuurmonumenten ontvangt geld uit de loterijopbrengsten, waarmee zij nieuwe natuurgebieden ontwikkelt zoals de Marker Wadden, Tiengemeten, het Haringvliet of een infrastructuur aanlegt voor minder validen. Veel andere grote of kleine maatschappelijke initiatieven zullen het in de toekomst moeten doen met minder geld. Veel instellingen krijgen steun van de loterijen zoals de Johan Cruyff Foundation, die kinderen een veilige speelruimte in hun wijk biedt, het Fonds Gehandicaptensport dat iedereen met een handicap overal wil laten sporten of het Ouderenfonds dat de Zilverlijn initieerde, een beldienst die eenzaamheid bij ouderen wil tegengaan.

Lees het opiniestuk in het Financieel Dagblad. Mocht het lezen online niet mogelijk zijn, dan is ook het originele stuk beschikbaar (pdf).

Natuurmonumenten