Achterban Natuurmonumenten zet ruim 300.000 m2 in bloei
Ruim 180.000 mensen zijn in actie gekomen na de oproep van Natuurmonumenten om plaats te maken voor Wilde Bloemen. Ook bedrijven, scholen en gemeentes gaven massaal gehoor aan de oproep. In totaal zetten al deze mensen 308.000 m2 in bloei. Dat zijn 45 voetbalvelden extra met voedsel voor vlinders, bijen en andere insecten.
Ruim 180.000 mensen vroegen een actiepakket aan om wilde bloemen meer ruimte te geven. Ze ontvingen onder andere bloemzaad en zorgden daarmee voor 180.000 m2 vol wilde bloemen. Ook in breder verband werd gehoor gegeven aan de oproep. Boeren, kinderen, scholen en bedrijven zetten samen minstens 55.000 m2 in bloei.
Mountainbikers in actie voor wilde bloemen
Eelco Schuurmans is bestuurslid van de stichting die de mountainbikeroute Drachten – Beetsterzwaag onderhoudt. Hij las in het tijdschrift van Natuurmonumenten over de verdrukking van bijen, vlinders en andere insecten. ‘Ik kwam er achter dat we, door meer plaats te maken voor wilde bloemen, deze dieren kunnen helpen. Ik heb contact gelegd met Natuurmonumenten en zo kwam het balletje aan het rollen. Samen hebben we eind april op tweeduizend vierkante meter langs de route bloemzaad ingezaaid.’
Natuur doorgeven aan volgende generatie
Ook biologische boer Jan Wieringa kwam in actie. Hij hoorde afgelopen najaar van de Wilde Bloemen Campagne van Natuurmonumenten. ‘We willen slim gebruik maken van wat de natuur te bieden heeft. Daarom hebben we niet één grassoort, maar een mengsel van verschillende zaden ingezaaid. Grassen, kruiden, klavers en wilde bloemen. We zijn nu aan het kijken hoe we de wilde bloemen ook echt de tijd kunnen geven om te bloeien. Mijn plan is nu om op de kopakker (daar waar de trekker keert) zo te maaien dat dit kan. Ik hoop dat meer boeren dit gaan doen. Zo kunnen we de natuur doorgeven aan een volgende generatie.'
Een vijf hectare grote, gonzende bloemenzee
Ook op eigen grond gaf Natuurmonumenten nog meer ruimte aan wilde bloemen. Op 73.600 m2 extra grond gonst het nu van de bijen en vlinders die nu al de weg naar deze kleurrijke velden weten te vinden. Eind maart hielpen maar liefst zestien schoolklassen Natuurmonumenten om een bijna vijf hectare groot veld in te zaaien. Met zelfgemaakte zaadbommetjes toverden ze de akker om in een enorme bloemenzee.
Beter bermbeheer
Het bleef niet bij het inzaaien van biologisch bloemzaad. Meer dan 10.000 mensen maakten gebruik van de toolkit Wilde Bloemen, waarmee zij gemeente en waterschappen opriepen om bijvoorbeeld hun bermen minder vaak te maaien. Daardoor kunnen insecten en vogels daar voedsel (blijven) vinden. En met succes: op social media worden we volop getagd in foto’s van schitterende – ongemaaide - bermen die nu volop in bloei staan.
Bekijk hier alle acties voor wilde bloemen
Collecteren om ruimte te maken voor wilde bloemen
Van 23 juni tot en met 29 juni gaan vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. In ruim 300 gemeenten gaan ongeveer 10.000 vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus om geld in te zamelen om wilde bloemen te redden en meer ruimte te geven.
Ruimte voor wilde bloemen
Honderd jaar geleden stond Nederland nog vol wilde bloemen. Ze kleurden ons landschap en vormden een thuis voor insecten en vogels. In elke willekeurige wegberm kon je een veldboeket plukken en op akkers en weilanden, langs paden en wegen was volop plek om te groeien en te bloeien. In 2018 is de stand van insecten in ons land onderzocht. De schrikbarende conclusie: twee derde van alle insecten verdween in nog geen 30 jaar. In diezelfde tijd verdwenen ook de wilde bloemen uit ons landschap. Een enkele wegberm of akkerrand daargelaten, vind je de variëteit aan wilde bloemen vooral in natuurgebieden. Boswachters beheren de laatste reservaten met bloemrijke akkers en bonte weides. Vaak kleine gebieden van elkaar gescheiden door bloemloze landbouwgebieden, steden of snelwegen. Natuurmonumenten vraagt daarom iedereen plaats te maken voor wilde bloemen. Langs wegen, in tuinen en op het platteland. Want waar wilde bloemen zijn, zijn insecten. Waar wilde bloemen zijn, is natuur.