Albert Heijn, Natuurmonumenten en AH-aardappeltelers laten akkerranden bloeien
Partijen slaan handen ineen voor biodiversiteit -
Albert Heijn, Natuurmonumenten en de vaste AH-aardappeltelers ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst om biodiversiteit te bevorderen. Ze zijn de samenwerking begonnen door akkers in te zaaien met bloemen en kruiden. De akkerranden staan inmiddels in bloei en trekken veel soorten insecten en vogels aan.
De samenwerkinsgovereenkomst werd vandaag getekend door de samenwerkende partners Albert Heijn, Agrico, Leo de Kock en Nedato namens de telers, Natuurmonumenten en CLM (kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu) bij akkerbouwer GertJan van Dueren in Oud-Beijerland. Uniek is dat boswachters en ecologen van Natuurmonumenten rechtstreeks met telers in gesprek gaan hoe zij op hun bedrijf de natuur een handje kunnen helpen door akkerranden in te zaaien. CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er naast de akkerranden zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. Eenvoudige maatregelen zoals nieuwe biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten zijn daarbij in beeld.
Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van een natuurlijker boerenland. Volgens CLM vergroot het doelgericht aanleggen van bloemrijke akkerranden de biodiversiteit, verbetert de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels en is bovendien een verfraaiing van het landschap. In de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben 35 telers nu al ruim 20 km akkerrand ingezaaid. De eerste akkerranden staan inmiddels in bloei met geurende kruiden, grassen en zomerbloemen.
Said Belhassan bij Albert Heijn ondermeer verantwoordelijk voor Aardappelen, Groente en Fruit: “Wij zijn continu op zoek naar manieren om onze aardappelteelt te verduurzamen onder andere door de inzet van resistente rassen en het gebruik van minder bestrijdingsmiddelen. Naast deze initiatieven zochten onze telers nieuwe manieren om impact te maken op het gebied van natuurbeheer. Dankzij de inzet van boswachters en ecologen van Natuurmonumenten leveren ze een bijdrage aan een natuurlijk landschap. Deze gezamenlijke betrokkenheid maakt dat op een laagdrempelige manier wordt onderzocht hoe een bijdrage geleverd wordt aan boer, land en klant.”
Frans van Zijderveld, Provinciaal Ambassadeur Zeeland van Natuurmonumenten geeft aan: “We zijn blij met de inzet van de telers. De natuur gaat verder dan onze natuurgebieden alleen. Het is dus geweldig dat het steeds vanzelfsprekender wordt om in bedrijfsvoering rekening te houden met de natuur, én dat we steeds vaker samenwerken met onze buren, in dit geval de aardappeltelers. Want alle beestjes helpen.”