Ga direct naar inhoud
Nieuws

'Beleef de BB' geopend

10 september 2020 | Olga Ekelenkamp

Gemeente Stichtse Vecht is een bijzondere attractie rijker. In de commandopost van de Bescherming Bevolking kunnen bezoekers, door middel van het visuele hoorspel ‘Beleef de BB’, een bomoefening van de Bescherming Bevolking meemaken. Op woensdag 9 september hebben Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, en Valeska van Straalen van de provincie Utrecht ‘Beleef de BB’ geopend. ‘Beleef de BB’ is binnenkort gratis en zelfstandig te bezoeken tijdens openingstijden van Fort Nieuwersluis.

Opening Beleef de BB

Bescherming Bevolking

Deze Corona-tijd van samen strijden tegen een gezamenlijke vijand doet sommige mensen wellicht terugdenken aan de Koude Oorlog. Ook toen bereidden mensen zich voor op een doemscenario. De Bescherming Bevolking was een civiele beschermingsorganisatie, gerund door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in het geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Op talloze plaatsen in Nederland oefende de Bescherming Bevolking op een aanval met een atoombom of biologische of chemische wapens. Tussen 1965 en 1986 werden in de commandopost op Fort Nieuwersluis geregeld oefeningen gehouden.

 

Onderbelichte periode uit de geschiedenis

Natuurmonumenten gelooft in het behoud van cultureel erfgoed door het vertellen van de verhalen van het monument. Door bezoekers mee te nemen in de geschiedenis en ze te laten ervaren hoe het vroeger moet zijn geweest, willen we ze betrekken bij ons cultureel erfgoed en besef voor de lokale historie creëren. Daarnaast is de Koude Oorlog een relatief onderbelichte periode uit de Nederlandse geschiedenis, waarmee Natuurmonumenten mensen graag wil laten kennismaken.

 

Samenwerkingspartners

‘Beleef de BB’ is een initiatief van Natuurmonumenten en mede mogelijk gemaakt door onder andere Provincie Utrecht, Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI),  Museum Bescherming Bevolking Grou, Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog, Stichting Fort Nieuwersluis en Studio Harm Hasenaar.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp