natuurgebied

Slot Haamstede

nieuws

Brandweeroefening in Zeepeduinen Zeeland

Op vrijdag 15 september wordt er een brandweeroefening gehouden in de Kop van Schouwen. Het scenario is een grote natuurbrand waarbij de inzet van blushelikopters noodzakelijk is. Om de oefening zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen, is de toegang tot het gebied tijdelijk gesloten.

Natuurbranden

In de Kop van Schouwen is een natuurbrand een reëel gevaar en kan grote gevolgen hebben voor de natuur, de bewoonde omgeving en de recreatie in deze regio. Natuurbranden komen regelmatig voor en kunnen bij grote droogte gemakkelijk onbeheersbaar worden. In juni van dit jaar is nog een keer code rood afgegeven voor natuurbrandgevaar in Zeeland. Hieruit blijkt dat we rekening moeten houden met het feit dat het een keer mis kan gaan. 

Oefening

Veiligheidsregio Zeeland (Brandweer Zeeland) bereidt zich dan ook samen met verschillende partners voor op de mogelijkheid dat, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, een natuurbrand kan ontstaan en er hulp verleend moet worden zoals brandbestrijding, redding, ontruiming, opvang en informatie aan bewoners en recreanten. Voor de brandbestrijding kan de Zeeuwse Brandweer indien nodig een beroep doen op bijstand van het landelijk inzetbare FBO-team van Defensie en Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland. De blushelikopters vliegen over gebieden waar voertuigen niet kunnen komen en lozen daar water om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.

Afsluiting

De oefening wordt gehouden op vrijdag 15 september van 10.30 tot 12.00 uur. De helikopters worden om 10.00 uur op vliegveld Haamstede verwacht. Natuurgebied de Zeepeduinen is afgesloten voor bezoekers vanaf zonsopkomst tot  omstreeks 14.00 uur. Daarna zijn bezoekers weer van harte welkom om te komen genieten van de natuur.

word nu lid