Nieuws van de boswachter

Coronaproof op pad met de Boswachterschallenge

22 oktober 2020 | Marjolein Koek

Om kinderen uit te dagen in de natuur bedachten ING en OERRR de digitale Boswachterchallenge. De Boswachterchallenge is een interactief, digitaal buitenavontuur. Via een WhatsApp chatbot kunnen alle kinderen in Nederland deze herfst ondanks Corona toch de natuur ontdekken met een échte boswachter.

badge en ruben

Boswachter Ruben van OERRR/Natuurmonumenten: “Ik ben ontzettend trots op het feit dat we het buitenleven en de digitale wereld op zo’n innovatieve manier hebben kunnen combineren.” Een hele dag het bos in is natuurlijk ook nog steeds een optie!” Normaal gesproken vinden in oktober de Wilde Buiten Dagen plaats in onze natuurgebieden, maar door Corona kon dat niet doorgaan. De Boswachterchallenge kan overal – ook in de eigen buurt of tuin - worden gespeeld.

Red de Egel

“Door deze challenge ben je lekker buiten bezig en leer je meer over egels en wat hun bedreigingen zijn. En door de opdrachten uit te voeren creëer je ook nog eens een egelvriendelijke omgeving. Want de experience staat in het teken van het themadier van dit jaar; de egel. Moeder Egel is spoorloos verdwenen en de opdracht is om haar weer veilig thuis te krijgen voordat de winter begint. Aan de hand van leuke raadsels en spannende opdrachten neemt Boswachter Ruben de kinderen mee door het verhaal. Van pootafdrukken herkennen tot heuse schuilhutten bouwen; alle boswachterskills moeten uit de kast worden gehaald om de egel te redden. Leuke toevoeging: na iedere uitgevoerde hoofdopdracht verdient het kind een Egelzegel, en bij een volle kaart een digitale Boswachtersbadge. “Na het voltooien van de digitale Boswachterchallenge kun je de digitale badge inruilen voor een fysieke variant, net als bij de Wilde Buiten Dagen.” Zo kan ieder kind hulpboswachter worden. Extra mooi: door het uitvoeren van de opdrachten, creëren kinderen in hun eigen buurt een veilige omgeving voor de bedreigde egel.  

Coronaproof buitenavontuur

De Boswachterchallenge is het alternatief voor de Wilde Buiten Dagen, die ieder jaar in oktober plaatsvinden. De Wilde Buiten Dagen komen voort uit een samenwerking tussen ING en OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en heeft als doel kinderen op jonge leeftijd zelf de natuur laten ontdekken. Iedere herfstvakantie gaan duizenden kinderen door het hele land samen de natuur in, waar ze avontuurlijke uitdagingen aangaan en verschillende vaardigheden trainen. Door corona kunnen veel excursies en activiteiten van Natuurmonumenten niet door gaan en ook de jaarlijkse Wilde Buiten Dagen zijn gecanceld. Met de Boswachterchallenge kunnen kinderen tóch met een boswachter op pad.

Van Jandino tot Nicolette

Verschillende bekende Nederlanders gingen al op pad met hun kinderen, en deelden via hun social media kanalen hoe zij samen met Boswachter Ruben op pad gingen. Nicolette Kluijver, Jandino Asporaat, Leo Alkemade en Dennis Weening speurden samen met hun kids mee naar de verdwenen Moeder Egel.

Kinderen en de natuur

Buiten zijn is belangrijk voor de mentale en fysieke ontwikkeling van kinderen. ING is sinds 2015 hoofdsponsor van OERRR en samen willen zij de natuur toegankelijker maken voor alle kinderen in Nederland. OERRR wil kinderen inspireren om op avontuur te gaan in de natuur, en dat kan dus ook gewoon bij jou in de tuin of in de buurt. De ING Boswachterchallenge is een leuke manier om die natuur, met mij als gids, te ontdekken. En zo zorgen we bovendien samen voor de natuur in Nederland.”

 

De Boswachterchallenge werd ontwikkeld door Greenhouse_Conversational en Greenhouse_Blossom. Mindshare.Greenhouse was verantwoordelijk voor mediastrategie en planning.

Ook meedoen?

Je hoeft alleen maar een berichtje te sturen aan Boswachter Ruben via WhatsApp en de challenge begint vanzelf. 

 

Marjolein Koek

Persvoorlichter landelijk & oost (Gld)

logo