Nieuws van de boswachter

Coronavirus en de natuur

22 december 2021 | Natuurmonumenten

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Buiten uitwaaien, bewegen, genieten en de gedachten verzetten in de natuur is voor veel mensen belangrijk. Door elkaar de ruimte te geven en respectvol om te gaan met de natuur zorgen we er samen voor dat het mogelijk blijft.

Winter op de Veluwe

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden!

De dagen zijn kort en vanwege de lockdown zijn veel uitjes niet mogelijk. Juist daarom willen veel mensen graag naar buiten en dat kan. De natuur is gewoon open.

Net als tijdens de vorige lockdown verwachten we dat het weer druk gaat worden in de natuur. Hoe druk hangt van veel factoren af, zoals het weer en het tijdstip waarop je gaat. Ook lang niet al onze gebieden zijn even druk. Bezoek daarom ook eens een ander, minder bekend gebied of ga 's ochtends vroeg. Als je met de auto komt houd dan rekening met volle parkeerplaatsen. Kom je op de fiets dan heb je dat probleem niet.

Toegangsregels

Als we rekening houden met elkaar, elkaar lucht en ruimte gunnen, en respectvol met de natuur omgaan is het heerlijk om een winterwandeling te maken. We vragen iedereen nadrukkelijk daarbij de drie belangrijkste toegangsregels te respecteren:

  • Blijf op de paden;
  • Honden aan de (lange) lijn;
  • Laat geen afval achter.

Wilde dieren

Dieren in onze natuurgebieden kunnen nergens anders naar toe. De natuur is hun thuis. Daarom is het belangrijk afstand te houden, geen rustgebieden te betreden en honden aan de lijn te houden. We vragen je om daar respectvol mee om te gaan. Wilde dieren zijn gevoelig voor verstoring en zich verschuilen om geen gevaar te lopen. Dat doen ze echt uit lijfsbehoud en als wij ons aan de toegangsregels houden voorkomen we ongelukken.

Drukte

Als je de natuur bezoekt oriënteer je dan goed via lokale media, websites van gemeentes en natuurorganisaties, want bij extreme drukte kan het toch zo zijn dat toegangswegen, parkeerplaatsen en paden afgesloten zijn.

Coronamaatregelen 

De maatregelen rondom corona veranderen regelmatig. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen. 

Activiteiten en bezoekerscentra

Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn al onze activiteiten geannuleerd en onze bezoekerscentra gesloten, in elk geval tot 14 januari. Had je al een ticket gekocht en betaald voor een activiteit die niet door kan gaan? Dan wordt het bedrag automatisch teruggestort op je rekening. Daar hoef je niets extra's voor te doen. Onze webinars gaan wel gewoon door.

Afsluitingen en maatregelen bij Natuurmonumenten

Ook in onze recreatieve voorzieningen als uitkijktorens en vogelkijkhutten gelden de coronaregels van de overheid. Houd 1,5 meter afstand. Mocht het zo druk zijn dat de anderhalve meter afstand niet te handhaven is ga dan niet naar binnen. Als het blijvend (te) druk is, kunnen we aanvullende maatregelen nemen zoals het dringende advies om een mondkapje te gebruiken of een voorziening te sluiten. Onze boswachters nemen regelmatig een kijkje om dat in de gaten te houden.

We vragen begrip van onze bezoekers voor onverwachte afsluitingen of drukte. We proberen zo goed mogelijk te anticiperen en vooruit te kijken, maar soms ontkomen we er niet aan om, vanwege de lokale situatie, ad hoc maatregelen te nemen. 

Kijk hier voor informatie over een specifiek natuurgebied

Tips voor in en rond het huis

Voor kinderen

Rijp op een eikenblad
Natuurmonumenten
logo