Ga direct naar inhoud
Nieuws

De eerste vlucht van de meikever: magisch

30 april 2018 | Annerieke Velvis

De eerste meikevers zijn al weer gesignaleerd. Nog even en je hoort ze in de schemering tegen de ramen vliegen. Pok, pok, pok. Als je een raam of deur even opendoet, kun je de vliegende brommertjes horen. Een magisch lentemoment.

Meikever

De meikever leeft de eerste jaren van zijn leven als larve onder de grond. Eens in de twee, drie jaar komt hij als kever uit de grond gekropen. Bij warm lenteweer, meestal rond de maand mei, wordt de kever actief. Vandaar de naam: meikever!

Brommend geluid

Overdag zitten meikevers te rusten op een boomtak. Als de avond valt, komen ze in beweging. De rugschilden gaan omhoog en daar gaan ze. Vrij traag, dat wel. Ze halen maximaal acht kilometer per uur. Tijdens de vlucht maken ze een opvallend brommend geluid. Dat is niet te missen.

Oranje antennes

De meikever heeft een lengte van zo’n drie centimeter en is kastanjebruin. Op z’n kop heeft hij twee oranje antennes met waaiers aan de uiteinden. Die klapt hij in of uit als hij zoekt naar de geuren van voedsel of een partner.

Fanatiek bestreden

In het verleden kwam het voor dat meikevers bomen helemaal kaal vraten. De larven, die engerlingen worden genoemd, vreten aan de wortels van groenten en gras. Daarom zijn ze altijd fanatiek bestreden. Zeker toen er halverwege de vorige eeuw giftige bestrijdingsmiddelen beschikbaar kwamen, was het snel gebeurd met de meikevers.

Nu komen meikevers nog in het oosten en zuiden van ons land voor. Ook andere insecten hebben het zwaar. Wil je weten waarom onze insecten het moeilijk hebben en wat je kunt doen om te helpen? Kijk op natuurmonumenten.nl/insecten

Annerieke Velvis