Ga direct naar inhoud
Nieuws

De egel in Tijd voor Max

25 oktober 2019 | Marjolein Koek

Maandag 28 oktober vertelt boswachter Mathiska Lont bij Tijd voor Max over de egel. De bladeren vallen van de bomen en overal worden tuinen ‘winterklaar’ gemaakt. Bladeren weg, alles netjes geveegd, dode stengels afgeknipt. Maar die opruimwoede vinden veel dieren helemaal niet zo fijn. De egel bijvoorbeeld, die houdt wel van een beetje rotzooi.

Maak een overwinterplekje voor de egel

Kwetsbaar stekelbolletje

2019 is het jaar van de egel. En al komt hij overal in ons land voor, de soort gaat wel langzaamaan achteruit. Bij gevaar rolt de egel zich op tot een stekelig balletje. Een prima verdedigingstechniek tegen poezen en marters. Maar in het verkeer zijn ze kwetsbaar. Per jaar sneuvelen zo’n 135.000 egels in het verkeer. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Als hun leefgebied groot genoeg is en ze niet ver hoeven zoeken naar eten, zijn ze al een stuk veiliger. Je kunt heel eenvoudig de egel helpen door je tuin slim in te richten en ze een beetje te verwennen.

Geen melk

Als je een egel ziet, geniet er dan van en laat hem met rust. Meestal is er niets aan de hand en is hij gewoon even aan de wandel. Eventueel kun je ze wat katten- of hondenbrokjes geven met wat water. Geen melk, daar krijgen ze diarree van!

Laat natuur het werk doen

Om je tuin egelvriendelijk te maken is de simpelste truc: niets doen. Blijf lekker af van die gevallen bladeren. Laat ze liggen. Als je geluk hebt groeien de mooiste paddenstoelen er tussen. Ook insecten leven graag in bladerhopen. Paddenstoelen en insecten zijn uitstekende opruimers: ze breken organisch materiaal af zodat de voedingsstoffen weer in de bodem terecht komen. Opruimen en ‘bijmesten’ kan de natuur dus prima zelf.

Egelhuis

En ook de egel houdt van een rommelige tuin. Dit stekelvarkentje komt meer in steden voor dan op het  platteland. In de herfst vetten ze zich op, om als het echt koud is in winterslaap te gaan. En die winterslaap doen ze graag in rommelhoekjes. Sommige egels houden van meer luxe en maak je enorm blij met een egelhuis. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Leg in het huisje bladeren waar ze zich lekker in kunnen verstoppen, zorg voor een ‘entree’ (tegen insluipers) en zet het huisje bij een schutting.

Tunneltjes en trapjes

Als ze eruit gaan, en dat gebeurt ook midden in de winter, dan gaan de egels hun territorium inspecteren. Hun leefgebied kun je eenvoudig vergroten door een goede verbinding te maken met de tuin van je buren of het plantsoen naast je huis. Voor de egel is een kleine opening in de schutting, of een trappetje vaak al genoeg.

Mathiska Lont laat zien hoe je een egelhuis bouwt bij Tijd voor Max, 28 oktober, 17.10 uur NPO1

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter