Ga direct naar inhoud
Nieuws

De magie van het Noordlaarderbos ontdekt

04 oktober 2023 | Geert Teerling

Op 1 oktober j.l. gingen 20 deelnemers samen met onze boswachter Bob op pad om de magie van het Noordlaarderbos te ontdekken. Ook John Lusschen (lid van de Ledencommissie Groningen (LcG) en ambassadeur voor het Noordlaardebos) ging mee op ontdekkingstocht en zijn “reisverslag” tref je hieronder aan.

De magie van het Noordlaarderbos

Samen met 20 deelnemers dook ik in de geschiedenis en de geheimen van dit prachtige stukje natuur op de grens van Groningen en Drenthe. In de excursie nam boswachter Bob ons mee, in hoe dit vroegere stukje landbouwgrond en productiebos plaats gemaakt hebben voor een gevarieerd bos waar de oude karrensporen nog zichtbaar zijn. 

Grafheuvels en karrensporen 

Het voelde soms magisch om er te lopen, zowel sprookjesachtig, als een beetje spookachtig. Zo ontdekten we onder leiding van boswachter Bob grafheuvels van minstens 2500 jaar oud, een galgenbult, een tankgracht die dateert uit de 2de Wereldoorlog en nog veel meer. Door erosie zijn de grafheuvels bijna verdwenen. We passeerden stukken waar de naaldbomen nog de boventoon voeren vanuit het oude productiebos, we passeerden plaatsen waar keileem in de grond zit waardoor er vochtige plekken ontstaan zijn. En we ontdekten bijzondere planten als warkruid, klokjesgentiaan en stekelbrem.

Voor een groepje deelnemers was deze wandeling een goed alternatief om eens op een andere wijze een verjaardagsfeestje te vieren. Want een wandeling door dit bos voelt alsof je in een tijdmachine stapt, terug de geschiedenis in. 

Wil je nog meer geheimen van het Noordlaarderbos ontdekken? Of je zintuigen prikkelen tijdens een bosbad? Dat kan op maandag 23 oktober. Aanmelden kan hier, maar wees snel!  Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Geert Teerling