Ga direct naar inhoud
Nieuws

De wolf in Tijd voor Max

08 oktober 2019 | Marjolein Koek

Voor het eerst sinds zo’n 150 jaar zijn er wolvenwelpen in Nederland geboren bij ouders die op eigen kracht Nederland herontdekt hebben. Voor de natuur is het een aanwinst, maar er zijn ook zorgen. Boswachter Mathiska vertelt erover bij Tijd voor Max.

wolf

Voor de natuur is het goed nieuws: de wolf is terug! Maar niet iedereen is er even blij mee. Want de wolf is een roofdier en ook schapen staan weleens op zijn menu. De op de Veluwe levende wolven eten vooral ree en zwijn. Maar vee moet wel beschermd worden, want ze vormen een makkelijke prooi voor zwervende wolven. De jonge wolven verlaten als ze 1 tot 2 jaar oud zijn de roedel en gaan op zoek naar een eigen leefgebied. Zij hebben nog geen vast jachtgebied en eten wat ze onderweg tegenkomen. Dit is meestal vee en vooral schapen. Als de jongeren zich ergens vestigen en een eigen roedel hebben gesticht, stoppen ze doorgaans met het eten van vee en gaan ze over op een wildmenu.

Samenleven met de wolf

Om ervoor te zorgen dat de wolf de ruimte krijgt en de schade beperkt blijft, zijn afspraken gemaakt. Als een vee-eigenaar schade ondervindt doordat een wolf zijn vee doodt, dan wordt de schade door de overheid vergoed. Maar beter nog is het voorkomen van schade, en daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Wolf Fencing Nederland helpt boeren bij het plaatsen van anti-wolvenrasters. Een alternatief voor een raster is het gebruik kuddewaakhonden; dit zijn honden die zijn opgegroeid tussen de schapen en die hen zal beschermen bij een aanval van een wolf. In veel berggebieden wordt deze vorm van bescherming ingezet. In Nederland lopen proeven met deze honden.

Kan ik wolven zien?

Het wandelen in de natuur wordt wel iets spannender als je weet dat in dat gebied een wolf leeft, maar de kans dat je ze zult zien is niet zo groot. Ze horen en ruiken jou al snel en zullen uit je buurt blijven. Ga ze ook niet zoeken. Blijf op de paden, ga geen rustgebieden in en verstoor de wolf, maar ook ander wild niet. Als je sporen tegenkomt, of je ziet een wolf, meld dit dan bij Wolven in Nederland zodat goed gemonitord kan worden waar wolven leven.  

De wolf voor kinderen

Voor alle kinderen die lid zijn of worden van OERRR is er een boekje geschreven door Paul van Loon, een boekje waarin de wolf nu eens een keer níet de slechterik is. Want de wolf is bovenal een schitterend dier waar we vooral van moeten genieten. Vraag het boekje aan via https://www.natuurmonumenten.nl/oerrr/aanvragen/wolvenboekje

 

Mathiska Lont is te zien bij Tijd voor Max, 9 oktober 2019, 17.10uur NPO1

Kijk terug bij Uitzending gemist (item over de wolf start na 2 min.)

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter