Duurzaam Balinge biedt 50 lindebomen aan
Duurzaam Balinge heeft 50 lindebomen aangeboden aan Natuurmonumenten. Reden was een langjarige samenwerking in de Broekstreek bij het Mantingerveld. De eerste boom heeft Ruud Kreetz, gebiedsmanager Zuid Drenthe in ontvangst genomen en geplant. Daarna hebben ruim veertig bewoners van Mantinge, Garminge en Balinge, onder de bezielende leiding van de houtgroep Duurzaam Balinge, de andere bomen geplant.
Betrokken bewoners
Al sinds 1993 werkt Natuurmonumenten samen met de bewoners van de Broekstreek. Eerst met pachters, later met Plaatselijk Belang, de Agrarische Natuurvereniging, het vrijwilligersteam Mantingerveld en met Duurzaam Balinge. En sinds 2008 met de ‘houtgroep’.
Gebiedsmanager Ruud Kreetz: Mooi om te zien dat een groep mensen zich inzet voor hun omgeving, de natuur en het landschap
De ‘houtgroep'
Al tien jaar heeft een kleine groep enthousiaste vrijwilligers, de ‘houtgroep’ van Duurzaam Balinge, regelmatig overleg met Natuurmonumenten over het onderhoud van de houtsingels in de Broekstreek, de werkzaamheden en uitvoering daarvan.
De samenwerking heeft voor beide partijen veel voordelen: werken in de natuur is gezond, gezellig en versterkt de sociale band van de inwoners, maar bovendien kan het benodigde werk nu kleinschalig gedaan worden.
Het landschap
De bewoners van de Broekstreek wilden zorg dragen voor hun eigen omgeving en daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen. Zij doen dus eigenlijk al lang, wat nu steeds meer van belang wordt: nadenken over en handelen ten behoeve van het landschap. Hoe voorkomen we dat Nederland op veel plaatsen ‘verrommeld’ ?! Het is niet voor niets dat Natuurmonumenten een nationale landschapsenquete is gestart. Wil je ook je mening geven over het Nederlandse landschap? Vul dan de enquete in.
De lindeboom
De linde is een grote loofboom die heel oud kan worden. Deze monumentale bomen worden vaak als herdenkingsboom gebruikt. Bijen en hommels komen massaal af op de bloei in juni. Lindehoning is heel verfijnd. Lindes zijn zeer geschikt voor het maken van muziekinstrumenten, klompen en houtsnijwerk. Maar de linde is ook een bodemverbeteraar, een kalkpomp. Hij haalt met zijn wortels de kalk diep uit de bodem omhoog en laat die met zijn blad op de (verzuurde) bodem vallen. Hij helpt ons bossen gezond te maken.