Ga direct naar inhoud
Nieuws

Europa heeft jouw bijenadvies nodig!

19 maart 2018 | Natuurmonumenten

Via een een enquête kun jij aan de Europese Commissie laten weten dat dat we onze wilde bijen, vlinders en andere insecten terug willen.

bijen

De Europese Commissie – het dagelijks bestuur van de Europese Unie – wil de regels voor het gebruik van pesticiden en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verbeteren. Dat is hoognodig om de schokkende achteruitgang van insecten te stoppen. Je kan de Commissie laten weten hoe belangrijk je dit vindt door deze enquête in te vullen.

Red onze insecten

Het is goed mis met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere insecten die zo belangrijk zijn voor de natuur. In amper dertig jaar tijd is liefst 75 procent van onze insecten verdwenen. Bijen en andere bestuivers zijn essentieel voor de natuur, maar ook voor de productie van ons voedsel. Maar bestuivende insecten verdwijnen in hoog tempo, bij ons en in de rest van Europa. Daarom moeten we nu in actie komen om het tij te keren - we willen overal bijen, vlinders, motten en zweefvliegen terug hebben!

Voorbeeld

Door de enquête in te vullen kun je Europa laten weten dat we onze wilde bijen, vlinders en andere insecten terug willen! Doe dat voor 5 april. Je vindt hier een door ons ingevulde enquête ter inspiratie. Het is natuurlijk geheel aan jou om de aanvraag zo in te vullen als je wilt.

Wat doet Natuurmonumenten?

Na de schok over de afname organiseerden we een petitie die door meer dan 100.000 mensen werd ondertekend. De petitie is aan minister Schouten van Landbouw overhandigd met de oproep om over te schakelen op natuurvriendelijke landbouw. Meer dan veertig partijen zetten daarna hun handtekening onder de Nationale Bijenstrategie, die als doel heeft dat in 2030 bijen en andere bestuivers uit de gevarenzone zijn.

Nieuwe natuur voor insecten

In onze eigen gebieden doen we er alles aan om zoveel mogelijk plant- en diersoorten leefruimte te geven. Insecten horen daar vanzelfsprekend bij, al heel lang. Zo beheren we op Texel sinds 1924 De Zandkuil, een officieel insectenreservaat waar zeldzame graafwespen en graafbijen leven.

Op talrijke plekken herstellen we natuur voor insecten, zoals bloemrijke hooilandjes. Bij de natuurgebieden Hackfort en Velhorst gaan we samen met boeren de landbouw natuurvriendelijker maken. In de toekomst zoemt, kruipt en vliegt daar weer van alles rond. Eerdere projecten hebben aangetoond dat insecten snel terugkeren in nieuwe natuur.

 

Natuurmonumenten