Ga direct naar inhoud
Nieuws

Europese Commissie: waterwet blijft!

13 december 2019 | Shanti Haas

De Europese Commissie heeft besloten dat de waterwet – de zogenaamde Kaderrichtlijn Water - ‘fit for purpose’ is. Dit is de eindconclusie van een twee jaar durende evaluatie. Het betekent dat alle lidstaten ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van de Europese wateren in 2027 op peil is. Goed nieuws dus voor onze rivieren, meren en moerassen!

Naardermeer

Water is onze bron van leven - zowel voor de natuur als voor de mens. Van de vrij stromende rivieren die vissen en vogels nodig hebben om te overleven tot het schone water dat uit de kraan komt. Onze rivieren, meren en moerassen worden beschermd door Europese regelgeving. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, probeerden deze waterwet af te zwakken. Mede dankzij de stem van vele natuurliefhebbers in Nederland, blijft de waterwet nu overeind. 

#Protectwater: 375.000 Europeanen steunden de waterwet

De Europese Commissie organiseerde vorig jaar een zogenoemde publieksraadpleging, zodat de inwoners van Europa mede konden bepalen of de wet nog voldeed. Meer dan 375.000 mensen hebben toen de Europese Commissie opgeroepen om Europa’s waterwet te behouden. De #ProtectWater-campagne, geleid door natuurorganisaties zoals WWF, Wetlands International en Natuurmonumenten, maakte het voor alle Europeanen makkelijk om hieraan bij te dragen. Ook ruim 5.500 wetenschappers steunden de natuurorganisaties en hebben gepleit voor het ongewijzigd voortbestaan van de wet.

Waterwet cruciale pijler

De boodschap van de Europese Commissie is duidelijk: de Europese waterwet is een cruciale pijler in de milieuwetgeving van de EU en blijft ongewijzigd. De resultaten van de evaluatie benadrukken dat de vertraging bij het bereiken van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water "grotendeels te wijten is aan onvoldoende financiering, langzame implementatie en onvoldoende integratie van milieudoelstellingen in beleid, en niet aan een tekortkomingen in de wetgeving."

Inspanningen nu versnellen

Natuurorganisaties geven aan dat het nu tijd is om door te pakken. “Implementatie van de waterwet is tot nu toe achtergebleven en het is hoog tijd om deze achterstand in te halen.” Op dit moment kan slechts 40% van onze wateren in Europa als ‘gezond’ worden bestempeld. De lidstaten leggen nu de laatste hand aan hun plannen om de doelstellingen voor gezond water te bereiken voor 2027. Dit is de kans om hun inspanningen op het gebied van waterbescherming te verdrievoudigen en te versnellen. 

 

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter