Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Ga niet allemaal op hetzelfde moment de natuur in’

23 maart 2020 | Natuurmonumenten

In de Kaapse Bossen is de rust weergekeerd. Dat was zondag wel anders. Ondanks alle waarschuwingen om bij elkaar uit de buurt te blijven om besmetting met het corona-virus te voorkomen, was het ontzettend druk, vertelt boswachter Roy Mes. De wandelpaden en de natuurspeelplaats waren vol, parkeerplaatsen puilden uit, files vulden de wegen naar het natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Al die drukte gaf regelmatig aanleiding tot irritaties. Niet over het mogelijke besmettingsgevaar, maar over het lange wachten.

Parkeren

Afstand houden

“Het was te vergelijken met een mooie paasdag of een zonovergoten herfstdag”, vertelt Roy. “Natuurlijk willen mensen graag naar buiten met dit weer. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Maar op de ene of andere manier staan mensen er niet bij stil dat ze besmet kunnen worden of anderen kunnen besmetten. Onbegrijpelijk. We wezen mensen er voortdurend op dat ze 1,5 meter afstand moesten houden. Dan leek het even of ze schrokken, ze gingen ook uit elkaar. En na de NlAlert en onze oproep via sociale media om weg te blijven, werd het ook rustiger.”

Toren gesloten

De grote attractie van de Kaapse Bossen is de uitkijktoren. Onze boswachters hadden die al eerder afgesloten, omdat het op de toren geen doen is om voldoende afstand te houden. Roy: “Dat is natuurlijk jammer. Zeker met dit weer is het uitzicht fenomenaal. Maar het kan niet anders. En je ziet dat mensen het wel snappen als je het uitlegt.”

We hebben natuur nodig

Of het tot afsluiting van natuurgebieden komt? Wat Roy betreft is het niet nodig, zolang iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Het is ook niet wenselijk. “Mensen hebben de natuur nodig, hebben behoefte om naar buiten te gaan. Even buiten uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk, bijna een primaire levensbehoefte. Maar we hebben nu eenmaal weinig natuur in Nederland en daar willen we nu met zijn allen recreëren. We moeten er samen voor zorgen dat dat mogelijk blijft.”

Andere dagen

De topdrukte van afgelopen weekend maakt voor Roy nog eens pijnlijk duidelijk dat de natuur meer ruimte moet krijgen in ons land. Maar wat nú soelaas kan bieden is om op andere dagen naar het bos te gaan. “Kennelijk zitten mensen ook nog in hun vaste patronen: door de week werken, eropuit in het weekend”, aldus Roy. “Maar volgens mij zijn er nu veel mensen die niet naar kantoor mogen. Kom dan op doordeweekse dagen. Het is dan veel rustiger. Buiten ‘spitsuren’ gaan of populaire natuurgebieden vermijden helpt ook.”

Natuurmonumenten