Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geef de natuur ruimte om te groeien

23 april 2020 | Natuurmonumenten

Door de coronacrisis zijn we extra veel thuis. Dan merk je pas hoe belangrijk de natuur is. Het is onze lucht, ons water en ons voedsel. Maar ongemerkt hebben we heel veel natuur verloren. Wij willen de natuur in al haar verscheidenheid weer laten groeien. Onze boswachters doen dat in het veld, doe jij mee in je tuin?

gentiaanblauwtje

In de natuur hangt alles met elkaar samen. Bloemen zijn afhankelijk van bijen, bijen afhankelijk van bloemen. De een kan niet zonder de ander. In miljoenen jaren tijd zijn er kringlopen ontstaan die geen mens had kunnen bedenken.

Neem het gentiaanblauwtje op de foto. Dit vlindertje zet zijn eitjes af in de bloemen van de klokjesgentiaan. Uit de eitjes komen rupsen die van de bloemen snoepen. De dikke rupsen vallen daarna op de grond en wachten op een lift van knoopmieren. De mieren nemen hun lifter mee naar hun nest. Daar verzorgen ze de rups goed, in ruil voor een zoetige vloeistof die de rups afscheidt. De volgende zomer verpopt de rups tot vlinder en vlieg het de wijde wereld in.

Kwetsbaar

Wonderlijk, zo’n cyclus. Maar ook kwetsbaar. Haal je één pijler weg, dan raakt het hele systeem uit balans. In onze natuur is dat al een tijd haast geruisloos aan de gang. Terwijl op economisch gebied alles groter, strakker en efficiënter wordt, verliezen we tegelijkertijd planten, dieren en landschappen die uniek zijn in de wereld. 70 procent van onze insecten is in 30 jaar tijd verdwenen. Bloemenweelde neemt af. Boerenlandvogels gaan achteruit. Het aantal reptielen neemt af. De variatie in soorten wordt stilletjes kleiner.

Afname biodiversiteit

In Nederland komen nog zo’n 28.000 diersoorten voor, waarvan 20.000 soorten insecten. Dat lijkt heel wat, maar het is nog maar een fractie van wat er ooit was. Naar schatting is in Nederland nog maar 15 procent over van de oorspronkelijke natuur. Daarmee zijn we het slechtste jongetje van de klas in Europa. De belangrijkste oorzaken zijn het intensieve landgebruik, milieuvervuiling en versnippering van natuurgebieden.

Natuur laten groeien

Wij willen de natuurlijke verscheidenheid weer laten groeien. Dat kan door nieuwe woon- en leefruimte te scheppen voor planten en dieren. Door in te zetten op groei. Daar werken we hard aan, in onze gebieden en daarbuiten. We herstellen natuur, creëren nieuwe natuur en komen op voor de natuur.

Help mee en word lid 

Maak van je tuin een mini-natuurgebied

We vragen iedereen om mee te doen. Dat kan al in de tuin. In Nederland is 56.000 hectare grond privétuin en de inrichting daarvan is, zeker binnen de stedelijke omgeving, zeer belangrijk voor de biodiversiteit. Doe ook mee en maak van je tuin je eigen natuurgebied. Vraag de gratis actiekrant met tuintips aan

Natuurmonumenten