Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geen grootgebrachte lachsterns op Marker Wadden

24 augustus 2020 | Natuurmonumenten

Het eerste broedgeval van de lachstern op Marker Wadden in juni van dit jaar, heeft nog niet tot grootgebrachte jongen geleid.

lachstern

Begin deze zomer werd op Marker Wadden een jonge lachstern geboren. Een unicum: sinds 1958 is er slechts één broedgeval in Nederland bekend.

Geen voedselvluchten

Na deze spectaculaire ontdekking hebben vogelonderzoekers en boswachters van Natuurmonumenten daarna goed opgelet op voedselvluchten van de volwassen vogels. Dat was niet het geval, waardoor we er nu zeker van zijn dat de lachsterns geen jongen hebben grootgebracht op Marker Wadden. Eind juni waren ze ook niet meer aanwezig. De oorzaak dat er geen jongen opgroeiden is onbekend.

Kans op terugkeer

Volgens vogelonderzoeker Jan van der Winden is de kans is aanwezig dat de lachsterns volgend jaar terugkeren, of elders in Nederland of in Duitsland gaan broeden. 

"Daarom hebben we één van de twee volwassen vogels een kleurring gegeven. De lachsterns uit de kolonie in Duitsland zijn intussen klaar met broeden en verzamelen zich momenteel in Groningen en Noord-Holland. Nederland is een tussenstop voor de reis naar Afrika. Wellicht zitten de  lachsterns die op Marker Wadden broedden daar nu tussen en krijgen we plotseling een melding daarvan. En wie weet zien we de lachsterns volgend jaar weer terug op Marker Wadden!"

Natuurmonumenten