Gezamenlijk optreden tegen overlast in de uiterwaarden
“Je kunt het je niet voorstellen. Motorcrossers, strandgangers en zwemmers die overal maar afval achterlaten, illegale feesten door jongeren en zelfs ongeoorloofd kamperen met volle koelkast!” Boswachter Lianne Schröder somt het snel op. Waar de uiterwaarden van de Diedensche Uiterdijk vaak een gebied van rust zijn, loopt het deze zomer de spuigaten uit. De natuur heeft hier onder te lijden en omwonenden tot in de verre omtrek aan beide zijden van de Maas klagen over de overlast. De partners in het gebied, politie en SSiB (Samen Sterk in Brabant) zijn het ook zat en gaan strenger optreden.
Bouwplaats en natuur, maar geen feestlocatie
De Diedensche Uiterdijk is een natuurontwikkelingsgebied waar nu nog klei gewonnen wordt. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat (RWS) zijn hier al jaren bezig. Zodra er vanuit de markt vraag naar klei is, wordt hier gewerkt. Het is nu dus een permanente bouwplaats, met de nodige gevaarlijke situaties, als verborgen gaten en steile onstabiele hellingen. Ook bij het illegaal in de Maas springen en duiken vanaf het ponton is het wachten op een ongeluk. “Met name jongeren staan niet bij de risico’s stil. Dit is één van de redenen dat het gebied niet toegankelijk is voor onbevoegden.” Een andere reden is de overlast die veroorzaakt wordt in de wijde omgeving aan beide zijden van de Maas! De boswachter van Natuurmonumenten is helder: “Kabaal, afval, harde muziek. Het hoort zacht gezegd, niet thuis in een natuurgebied. De omgeving en ook wij zijn er helemaal klaar mee.”
De natuur is al volop aanwezig
De graafwerkzaamheden vinden overdag plaats; de natuur heeft juist ontzettend te lijden onder al dat avondlawaai en afval. Dassen, reeën en veel watervogels zijn verstoringsgevoelig voor grote onrust door grote groepen, veel geluid en dan vooral in de schemer- en avonduren als de dieren actief zijn. In opengestelde natuurgebieden ben je welkom van zonsopgang tot zonsopgang. Zover is het hier nog niet, daarom is de Diedensche Uiterdijk voorlopig dus verboden toegang. En daar gaan de betrokken partijen strenger op toezien. Betrokken partijen als Natuurmonumenten, gemeente, politie en SSib hebben nu afspraken gemaakt hier gezamenlijk tegen op te treden.
Wacht niet af, neem contact op
De boswachter roept daarbij de hulp in van het publiek en de omgeving: “Aanpakken van overlast kunnen we alleen samen doen. Als omwonenden, wandelaars of fietsers over de dijk activiteiten zien die niet in de uiterwaarden thuishoren, trek aan de bel. Het gaat om het gebied tussen Megen en Dieden, ten noorden van de Rulstraat. Neem contact op met het lokale meldingsnummer van politie, 0900-8844 of bij SSib (Samen Sterk in Brabant) met nummer 0900-9965432.”