Doe mee

Help mee, bescherm de kust

nieuws

Grote betrokkenheid tijdens kustontmoeting Noord-Holland

Fotograaf: Rene Koster

Zaterdag 9 juli vond in Camperduin de tweede kustontmoeting plaats binnen de campagne ‘Bescherm de kust’. Zo’n 150 betrokken mensen deelden hun passie en zorgen en bespraken wat zij willen bijdragen aan het beschermen van de kust.

De actiebereidheid van Noord-Hollandse Baywatchers was groot. Mensen uit de provincie Noord-Holland en ver daar buiten gingen met elkaar in gesprek. De verontwaardiging over het verdwijnen van de publiekelijke toegankelijkheid, ongereptheid en ruimte werd algemeen gedeeld.  Resultaat van de dag is een aantal concrete acties en afspraken waar de aanwezigen mee aan de slag willen gaan.

Mensen verbinden

Doel van de bijeenkomst was het verbinden van mensen om met elkaar actief te worden in het beschermen van de kust. “Dat is gelukt”, aldus kustbeheerder Eric Menkveld. Zo willen Baywatchers met elkaar samen werken in een ‘kijk op de kust-team’ om ontwikkelingen en plannen langs de kust goed in de gaten te houden en daar gemeenten en provincies op aan te spreken.

Video: Hart voor de kust

Waarom onze unieke Nederlandse kust behouden moet blijven, vertellen mensen met een hart voor de kust in onderstaand filmpje.

Kleinschaligheid is juist goed

Door andere Baywatchers werd de term ‘koesterbeleid’ geïntroduceerd: het hoeft niet altijd meer, groot en druk te zijn. Kleinschaligheid is juist een kenmerk waar toeristen vaak op af komen. Eric Menkveld, kustbeheerder Natuurmonumenten: “Ik ben onder de indruk van alle deskundigheid en de enorme hoeveelheid energie van de deelnemers vandaag. Er zijn talloze acties bedacht en contacten gelegd waardoor er morgen gestart kan worden.”

Blijf op de hoogte

De kustontmoeting in Noord-Holland was de tweede van drie bijeenkomsten van Bescherm de Kust. De volgende en laatste kustontmoeting is op 17 september in Zuid-Holland. Kijk voor meer informatie hierover op www.beschermdekust.nl. Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter!

word nu lid