Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heidestukjes met elkaar verbonden in Molenheide

06 februari 2018 | Ellen Luijks

In natuurgebied Molenheide verbindt Natuurmonumenten kleine heidestukjes met elkaar zodat specifieke planten en dieren meer leefruimte krijgen.

Molenheide

De afgelopen week heeft Natuurmonumenten een begin gemaakt met het creëren van de verbindingen van de kleine heidestukjes op de Molenheide in Noordoost-Brabant. Ook de uitkijkheuvel midden op de heide krijgt een opknapbeurt.

Groter leefgebied

Verspreid in de Molenheide liggen kleine heideveldjes waar specifieke planten en dieren voorkomen. Die leven vrij geïsoleerd omdat ze soortgenoten in andere heidestukjes niet kunnen bereiken. Om hen een groter leefgebied te geven, verbindt Natuurmonumenten de heideveldjes met elkaar. Door middel van plaggen ontstaan er open stukken waar nieuwe heide weer een kans krijgt. Het aan elkaar rijgen van de heideveldjes gebeurt gefaseerd. Op lange termijn worden alle kleine veldjes met elkaar verbonden. Ook de uitkijkheuvel, die midden op de open vlakte ligt, krijgt een opknapbeurt. 

Kleine vuurvlinder

Veel dieren- en plantensoorten hebben baat bij de nieuwe verbindingszones. Enkele dieren in het bijzonder, zoals de blauwvleugelsprinkhaan en de kleine vuurvlinder, die zich straks kunnen uitbreiden. Deze insecten houden van warme, droge plekjes. Het open zand dat bij de werkzaamheden ontstaat, biedt dergelijke plekjes. Ook de levendbarende hagedis warmt zich hier graag op. Daarnaast kunnen bijzondere soorten paddenstoelen, zoals de heideknotszwam, zich verder uitbreiden.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter