Ga direct naar inhoud
Nieuws

Helft concerten Kamermuziekfestival uitverkocht

28 september 2023 | Shanti Haas

In het weekend van 6 tot en met 8 oktober opent Natuurmonumenten de deuren van cultureel erfgoed voor het NMF Kamermuziekfestival. Op zeventien bijzondere locaties kunnen bezoekers genieten van kleinschalige optredens met unieke muziekinstrumenten. Van jazz op een jachtslot tot Mozart in een fort of blazers in het bos. Voor ongeveer de helft van de 52 concerten zijn nog kaarten beschikbaar via natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.

Beeld Kamermuziekfestival

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) organiseren het festival dit najaar voor de vierde keer. Drie dagen lang brengen 135 bekende musici en jonge natuurtalenten cultureel erfgoed door heel Nederland tot leven. Geïnspireerd door de natuur, de locatie of het instrument dat zij bespelen.

Voor ongeveer de helft van de in totaal 52 voorstellingen zijn op dit moment nog kaarten beschikbaar via de pagina kamermuziekfestival. Van schemerconcerten in een natuurlijk amfitheater bij Landgoed Haarzuilens, tot een kinderconcert met de winnares van de Nationale Voorleeswedstrijd, violiste Carla Leurs en haar eeuwenoude viool in de Koeienzaal. Van muzikale wandelingen over Buitenplaats De Tempel tot intieme strijkensembles bovenop een berg in een kluizenaarswoning, uitkijkend over het Geuldal. Extra noemenswaardig is de pas gerestaureerde Ludenzaal van Jachtslot Mookerheide, waar diverse concerten gecombineerd kunnen worden met een lunch of diner. 

Bij de Carolinahoeve in de Veluwezoom speelt Matteo Myderwyk zijn - hoe kan het ook anders - voor een Edison genomineerde Veluwe Suite, terwijl bezoekers daar een dag later worden getrakteerd op blues ballads en swingende old school rythm & blues. Violiste Julija Hartig won eerder deze maand een Edison Klassiek in de categorie Nieuwkomer Nationaal, en op 6 oktober brengt zij haar prijswinnende album 'Dark Velvet' ten gehore in het Koetshuis van Buitenplaats Beeckestijn. Zelfs Kasteel Oldenaller opent zijn deuren tijdens het Kamermuziekfestival; voor de concerten van violiste Judith van der Klip zijn nog enkele kaarten beschikbaar. 

Ook forten, kapelletjes, boerderijen, landhuizen en zelfs een munitiekamer vormen het decor voor de optredens. Boswachters van Natuurmonumenten vertellen ter plaatse over de unieke gebouwen en het omringende landschap, terwijl de muziek het verhaal vertelt van de soms eeuwenoude instrumenten. 

Veel deelnemende musici, onder wie Nino Gvetadze, Adinda van Delft, Rembrandt Frerichs, Merel Vercammen, Judith van der Klip, het Dudok Quartet en de gebroeders Spronk, bespelen een instrument dat zij in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Zoals een zeventiende-eeuwse Stradivarius, een speciaal gebouwde fortepiano en een altfluit met open-kleppensysteem. 

Voor het volledige programma en het reserveren van kaarten zie natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival

Trailer Kamermuziekfestival 2023

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land,” zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF: “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren. De historische locaties zijn bij de kamermuziekconcerten voor zowel de musicus als de luisteraar van enorme toegevoegde waarde.” Meer over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds: www.muziekinstrumentenfonds.nl 

Natuurmonumenten beschermt natuur en erfgoed

Natuurmonumenten beheert naast 112.000 hectare natuurgebied ook ruim 3.100 cultuurhistorische bouwwerken. “Wij beschermen niet alleen natuur, maar ook het bijbehorende cultureel erfgoed. Dat kunnen wij dankzij onze achterban van 900.00 natuurliefhebbers,” aldus Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten. “Door samen te werken met het NMF is ons erfgoed op bijzondere wijze te beleven. Zo hopen we de liefde voor cultureel erfgoed samen door te geven.” 

Meer over de erfgoedvisie van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/erfgoedvisie

Locaties Kamermuziekfestival 2023

Locaties NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten 2023

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten 2023

Judith van der Klip bij het Kamermuziekfestival

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter