Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Het hek van de dam

31 juli 2020 | Fred Prak

Bekende Nederlanders doen een dappere poging om een kudde schapen, samen met de herder van A naar B te drijven. Prachtige natuur, het hoeden van de schapen en de obstakels die ze daarbij tegenkomen zorgen voor verbinding van de gasten met elkaar én de natuur. Het hek van de dam wordt gemaakt met Natuurmonumenten en is vanaf vrijdag 21 augustus wekelijks te zien bij SBS6.

Bram Moszkowicz en Rachel Hazes onderweg met de schaapsherder

Schapen in de natuur

De tocht voert de BN’ers langs bijzondere natuurgebieden in Nederland, waarover de herders als geen ander kunnen vertellen. Het werken met schapen in de natuur is nog steeds een belangrijke vorm van natuurbeheer. Om de heide te behouden en het verdwijnen van zeldzame planten en dieren tegen te gaan is de inzet van schapen een beproefde methode.

Verschillende natuur in ons land is vroeger ontstaan door de grootschalige inzet van schaapskuddes. Toen vanuit de noodzaak om op arme grond akkers vruchtbaar te houden. Dat deed men met schapenmest, middels het zogenaamde potstalsysteem.

Op de toch al arme zandgronden vormden de intensieve schapenbegrazing de voorwaarden waarop onze huidige heidegebieden en stuifzanden zijn ontstaan. Uniek in Europa en natuur die ons Nederlandse landschap bijzonder maakt.

Bekende Nederlanders

Dit alles en nog veel meer mooie natuur vormen het decor waartegen de herder en zijn gasten vaak zeer persoonlijke gesprekken voeren. Iedere week gaat er een ander duo op pad, waarbij de BN’ers een kijkje in het leven van de herder krijgen. Wat komt er allemaal kijken bij het hoeden van schapen? In samenwerking met Natuurmonumenten is er gezocht naar de mooiste routes en komen de BN’ers op exclusieve locaties in Nederland. 

Rachel Hazes: “Soms vergeet ik wel eens hoe mooi de Nederlandse natuur eigenlijk is. Toen ik gevraagd werd voor dit programma wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar al snel was ik erg verrast door de schoonheid van het landschap waar we doorheen liepen, de gesprekken met Bram en het leven als herder. Ik vond het een prachtige ervaring!”

Herder, boswachter, bekende Nederlanders en kudde

Herder Susanne Lejuez, Rachel Hazes, Bram Moszkowicz en boswachter Ruben Vermeer poseren voor de kudde in natuurgebied Eerde Achterbroek

Uitzendingen

Het hek van de dam is een van origine Frans format en wordt geproduceerd Concept Street, de makers van onder andere Denkend aan Holland. Welke koppels nog meer meedoen aan Het hek van de dam wordt in de aankomende weken bekendgemaakt.

 

Uitzending: vanaf 21 augustus wekelijks, om 20.30 uur bij SBS6 en op KIJK.nl

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)