Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Uithuizerwad ontdekt.

04 oktober 2023 | Geert Teerling

Het Uithuizerwad is een prachtig natuurgebied wat zeer de moeite waard is om eens wat meer onder de aandacht te brengen. Daarom heeft de ledencommissie Groningen dit jaar drie activiteiten opgezet om NM leden en niet leden te informeren over dit gebied en met een fiets- en wandelexcursie het bijzondere gebied zelf te laten ervaren en beleven. Hieronder een samenvatting van deze drie bijzondere activiteiten

Uitkijken over de buitendijkse kwelders

Het informeren vond op 15 maart plaats via een webinar waarin met name werd ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de buitendijkse kwelders en het binnendijkse natuurgebied Ruidhorn. Meer dan 40 deelnemers werden meegenomen op een “online ontdekkingstocht” en als u deze “ontdekkingstocht op het Uithuizerwad “nog eens wilt beleven klik dan hier.

Op een koude, regenachtige en winderige 15 april trotseerden een 20-tal deelnemers op de fiets het weer door met Menno Beukema (ambassadeur namens de ledencommissie Groningen) het gebied zelf te ervaren en te beleven. Onder leiding van boswachter Johan van der Wal, Vrijwillige boswachters Peter Kruijt en Wim Bosscher, werd gefietst naar de buitendijkse kwelders en naar de kijkschermen in het natuurgebied Ruidhorn. Door de harde wind vanaf zee was het lastig om bovendijks het verhaal bij het uitzicht te vertellen maar met enige improvisatie lukte het de beide heren om de deelnemers toch om nadere uitleg te geven.

In de luwte van de dijk werd het verhaal van de kwelders verteld

In de luwte van de dijk werd het verhaal over de buitendijkse kwelders verteld.

Mooi was het om in de luwte van het observatiescherm op Ruidhorn te zien dat vele wad- en trekvogels deze hoogwatervluchtplaats gebruikten om, net als de deelnemers achter het scherm, te schuilen tegen de harde wind. Ontdekt werd dat de oeverzwaluwen weer terug waren en waren begonnen met de nestbouw in de steile oevers. De deelnemers stelden vast dat ondanks de kou, wind en regen het zeer de moeite waard was om ook dan dit gebied te bezoeken.

Op 16 september is de derde activiteit "ontdek het Uithuizerwad" en wandelen we vanaf het haventje Noordpolderzijl over de kwelders.

Nadere uitleg door de gids
Geert Teerling