Ga direct naar inhoud
Nieuws

Honderden kilo’s zwerfafval resultaat van grote schoonmaakactie Neeltje Jans

15 januari 2018 | Natuurmonumenten

Ruim 150 vrijwilligers bundelden afgelopen weekend de krachten voor een grote schoonmaakactie op werkeiland Neeltje Jans in Zeeland. Daar werden honderden kilo’s aangespoeld zwerfafval afgevoerd om zo vogels als de scholekster en dwergstern weer een veilige plek te kunnen bieden.

Schoonmaakactie OERRR

Aan de oproep die vorige week spontaan ontstond werd massaal gehoor gegeven. Mensen vanuit alle windstreken kwamen samen op Neeltje Jans om de plastic soep uit de zee, die na de westerstorm massaal aanspoelde, op te ruimen. Natuurmonumenten vrijwilliger en initiatiefnemer Conny Schoenmakers kon haar glimlach niet onderdrukken bij het zien van de volle vrachtwagen met zwerfafval . “Of ik tevreden ben?” “Ik ben zielsgelukkig. Veel mensen maken zich zorgen over de grote vervuiling op de stranden en trekken zich dat aan. Door de handen ineen te slaan hebben we een groot deel van het zwerfafval kunnen verwijderen. En belangrijker nog, door deze actie ontstaan er weer nieuwe initiatieven om op plekken elders ook schoonmaakacties te houden.”

Broedlocatie dwergsterns

De schoonmaakactie was erop gericht om het strandje bij het Topshuis schoon te maken voor broedende dwergsterns en scholeksters. Maar door de overweldigende belangstelling zijn uiteindelijk meerdere locaties opgeschoond. Zo werden onder andere het Noordzeestrand, de Noordzee slufter en de Oosterschelde slufter uitgekamd. De berg afval bestond voornamelijk uit nylon vistouw, rubberen korrels, petflesjes, kogelhulzen, schepijs schatkistjes en paraffine.

Schoonmaakactie Kaloot

Inmiddels zijn meer schoonmaakacties op touw gezet. Zo wordt er zaterdag 20 januari een schoonmaakactie gehouden bij het strand van de Kaloot (Borssele) aan de Westerschelde. De start is om 11.00 uur. Wil je graag komen helpen? Meld je dan aan bij Hester Loeff per mail via [email protected]  

Natuurmonumenten