Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Impressie jaarvergadering Ledencommissie Noord-Holland op Texel

09 mei 2019 | Astrid Schoenmaker

Een flink aantal leden van Natuurmonumenten was aanwezig op de jaarlijkse vergadering van de ledencommissie Noord-Holland op 13 april, met als hoofdthema natuur-inclusieve landbouw. We waren dit jaar te gast op Texel bij Mariët en Dirk Roeper, van natuurboerderij Plassendaal,

Jaarvergadering LC Noord-Holland

Allereerst gaf Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, een uitgebreide update over de landbouw strategie van Natuurmonumenten. Landbouw en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Intensieve landbouw is een belangrijke oorzaak van het verlies van planten en dieren. Zware bemesting, pesticiden gebruik en het droogmalen van weilanden zorgen voor een afname van de biodiversiteit. Daarom pleit Natuurmonumenten voor een natuur-inclusieve landbouw, met de planten en dieren die daar bij horen. De sleutel tot succes blijkt samenwerken met de boeren. Natuurmonumenten beheert circa 25.000 hectare natuurlijke graslanden en akkers. Een substantieel deel daarvan wordt verpacht aan boeren die helpen met het natuurbeheer. Een van die boeren bedrijven is het bedrijf van Mariët en Dirk Roeper. Door die samenwerking rond het beheer en de inrichting, zijn de landbouwgronden weer aantrekkelijk geworden voor de weidevogels.

Vervolgens deelde Mariët Roeper haar ervaringen met natuur-inclusieve landbouw. Mariët en Dirk Roeper runnen sinds 1995 Natuurboerderij Plassendaal, een biologisch bedrijf aan de rand van polder Waalenburg op Texel. Mariët en Dirk houden met zowel grote als kleine beslissingen rekening met de natuur. Als voorbeeld kan worden genoemd dat de koeien pas de wei in mogen als alle nesten van de weidevogels zijn uitgevlogen, dat pas wordt gemaaid als alle bloemen zijn uitgezaaid en de kalfjes blijven bij de koeien. Als gevolg van de natuur-inclusieve landbouw wordt er een aangenaam leefklimaat gecreëerd voor diverse dier- en plantensoorten. Tijdens het bezoek aan de koeienstal op Plassendaal, vertelde Dirk over zijn Limousin koeien, hun verzorging en hun rol bij het bevorderen van het natuurlijk evenwicht op Waalenburg.

Daarna vertelde Eric Menkveld, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten regio Noord-Holland Noord, over zijn werkzaamheden op Texel. Natuurmonumenten kocht in 1909 het eerste stukje natuur op het eiland Texel. De afgelopen jaren is er een enorme impuls gegeven aan het gebied om de natuur weer de kans te geven in oude glorie te herstellen. Natuurgebied Plassendaal is als gevolg verworden tot een zeer belangrijk weidevogelgebied in het midden van Texel. Onmisbaar is de bijdrage van de leden om als vrijwilliger te helpen.

Tot de jaarvergadering behoorde ook een formeel gedeelte. De leden van Natuurmonumenten worden vertegenwoordigd door twaalf ledencommissies. Per 1 januari is de Ledencommissie Noord-Holland samengegaan met Ledencommissie Amsterdam. De leden-commissie Noord-Holland telt circa 120.000 leden. Peter Tan, voorzitter van de ledencommissie Noord-Holland, heeft tijdens de jaarvergadering een uiteenzetting gegeven van de activiteiten die de Ledencommissie Noord-Holland in 2018 heeft georganiseerd en de geplande activiteiten voor 2019.

Na de lunch was er een excursie onder leiding van Eric Menkveld en Eckard Boot door de polder Waalenburg om de ontwikkelingen in de polder met eigen ogen te zien. Het was een mooie dag waarmee wij als ledencommissie intensief spraken met de met actieve leden over wat er bij hen leeft.

Mocht u als lid van Natuurmonumenten specifieke ideeën hebben of actief willen zijn met betrekking tot landbouw en natuur of zich als vrijwilliger willen inzetten voor Natuurmonumenten dan horen wij dat graag!

Astrid Schoenmaker
logo