Ga direct naar inhoud
Nieuws

Insectenexpositie geeft kleine beestjes smoel

04 juni 2021 | Marjolein Koek

Een intieme, reizende insectenexpositie geeft insecten ‘smoel’. En dat is hard nodig, zegt Natuurmonumenten. “Omdat veel Nederlanders van strak gemaaide perkjes houden en het liefst geen onkruid in de tuin en in de straat willen hebben, maken we het de insect heel moeilijk om te overleven.” Een doodgereden wolf of verweesde babydasjes beheersen dagenlang het nieuws, maar over insecten kijkt men nog te vaak heen. Terwijl insecten misschien minder aaibaar dan zoogdieren zijn, maar wel superbelangrijk. Een bron van leven.” De expositie moet burgers én gemeentes aansporen om groen meer te laten groeien.

meikever

Natuurmonumenten laat met de expo zien hoeveel emotie je in het koppie van een insect kan vinden, als je een beetje inzoomt. De expositie bestaat uit 10 manshoge borden met evenzogrote insecten erop. Ze kijken je aan en vragen ‘waar zijn mijn bloemen en planten gebleven?’ en ‘waarom is mijn slootkant gemaaid?’. Boswachter Mathiska Lont: “Het is echt tijd dat insecten een stem krijgen en we hen in bescherming nemen. In je eigen tuin kun je veel doen, maar ook het groenbeheer van gemeentes speelt hierin een belangrijke rol. Daarom roepen we iedereen op de petitie van Natuurmonumenten te tekenen die gemeentes aanspoort om meer te doen voor insecten.”

Stille ramp

De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. Ons ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden, hebben we ook insecten hard nodig.

Meer is minder

Lont: “Met de petitie roepen wij alle gemeentes op om insectvriendelijker te worden. Meer doen voor insecten betekent in veel gevallen simpelweg ‘minder doen’. Bijvoorbeeld minder maaien, minder vaak een sloot uitbaggeren en meer ruimte creëren waar ‘onkruid’ haar gang kan gaan. Zo ontstaat er vanzelf meer groen en meer kleur.” Op veel plekken doen gemeentes dit al; planten en bloemen krijgen de ruimte om te bloeien en insecten kunnen daar schuilen en voedsel vinden. Maar het kan altijd beter. Dus hoe meer mensen de petitie tekenen en hoe meer gemeentes meedoen, hoe beter.

Reizende expo

De expositie is in de buitenlucht en voor iedereen gratis te bezoeken. Als eerste te zien in Rotterdam op 4 juni. 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter