Ga direct naar inhoud
Nieuws

Interview met zanger Ruben Hein over de Puur Natuur Verkiezingspodcast

21 november 2023 | Natuurmonumenten

Vorige week verscheen de Podcast Puur Natuur Verkiezingsspecial. Zanger en natuurliefhebber Ruben Hein ging in gesprek met drie fractievoorzitters en lijsttrekkers: Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). We spraken Ruben Hein over het maken van deze podcast en waar hij op hoopt na 22 november. Woensdag mogen we naar de stembus en door de podcast kom je achter het antwoord op de volgende vragen. Hebben onze leiders in Den Haag nog wel een band met de natuur? En wat gaan zij doen om de natuur beter te beschermen?

Ruben Hein

De eerste drie gesprekken met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn vanaf nu te horen in de Puur Natuur Verkiezingsspecial, een podcast van Natuurmonumenten.

Ruben, een podcast met politici. Hoe kwam dit zo op je pad?

"Natuurmonumenten vroeg me hiervoor omdat ik naast muzikant een enorme natuurliefhebber ben. Ik hoefde niet lang na te denken. Het komt niet vaak voor dat je de politici die het verschil kunnen gaan maken voor de natuur kan bevragen. Ik had wel eens podcasts gemaakt. En ik heb wel eerder mensen geïnterviewd, maar nog nooit politici. Enorm uitdagend en met name ontzettend leuk om me even zo vast te bijten in de partijprogramma’s, personen en de politiek in aanloop naar de verkiezingen!"

Ben je veel bezig met politiek in je leven?

"Ik volg zeker de politiek, maar niet meer dan gemiddeld. Ik ken de partijen en spelers, weet waar iedereen grofweg voor staat en volg het nieuws actief. Maar het is dan ook weer niet zo dat ik alle 20 partijprogramma’s volledig uitpluis."

Wat is volgens jou de relatie tussen natuur en politiek?

"Natuur is politiek geworden. En ergens vind ik dat jammer. Ik wil als natuurliefhebber eigenlijk dat het vanzelfsprekend is dat er goed voor onze natuur gezorgd wordt. Maar goed, de natuur heeft de politiek juist nu heel hard nodig. Nodig om de veranderingen door te voeren die hard nodig zijn. De stikstofuitstoot moet omlaag, het land moet duurzamer en er moeten regels zijn voor bescherming."

Vond je het spannend om met politici in gesprek te gaan?

"Eerlijk? Ja, natuurlijk. Ik ben geen Sven Kockelmann of Mariëlle Tweebeeke en dat moet ik ook niet gaan proberen. Dus dat was met name een knop die ik moest proberen uit te zetten, en juist mijn eigen draai aan het gesprek te geven. Wat dat betreft ben ik gewoon een gemiddelde stemmer, met vragen die iedereen heeft. En vanuit die positie probeerde ik een open, ergens luchtig, maar eerlijk gesprek te voeren. En idealiter niet met een politicus, maar met een generatiegenoot, van mens tot mens."

Ruben Hein en Jesse Klaver

Ruben Hein en Jesse Klaver

Waar was je het meest benieuwd naar voordat je op pad ging?

"Ik hoopte dat we weg konden blijven van de one-liners en de campagneretoriek die we in de debatten of op nieuws horen. Ik hoopte op een leuk, persoonlijk en informatief gesprek. Ik was benieuwd naar wat natuur voor de politici zelf betekende, in hun dagelijks leven. En of ze er mee opgegroeid zijn. Op wat voor manier ze van de natuur genieten en hoe ze dat meenemen in hun werk. Ik was natuurlijk ook benieuwd naar wat zij zelf, en hun partijen, nou voor de natuur gaan en kunnen doen. Hoe concreter, hoe beter. Wat dat betreft waren de wandelingen voor mij zelf ook verhelderend en heel informatief en leerzamer. Ik hoop dat dit ook het geval is voor alle luisteraars."

Wat viel je op in de gesprekken met politici over de natuur?

"Deze politici namen in hun drukke campagneschema de tijd voor een lang gesprek in de natuur en over de natuur.  Wat mij betreft is natuur een beetje een ondergeschoven kind in deze campagne. In ons gesprek kreeg het nu de volle aandacht. Daarnaast is wandelen een hele fijne manier om een gesprek te voeren: je bent in beweging, je hebt de tijd om een beetje na te denken, je kijkt elkaar niet de hele tijd aan. Dat maakt het informeel, en dat maakte het elke keer tot een bijzondere en ontspannen wandeling."

Sophie Hermans en Ruben Hein

Sophie Hermans en Ruben Hein

Wat is je van elke aflevering het meeste bijgebleven?

"Sophie Hermans (VVD) heeft een stiekeme angst voor vogels en vertelde over haar inzicht dat natuur intrinsieke waarde heeft. Sportfanaat Rob Jetten (D66) vindt klimaatminister zijn de leukste baan die er is. Hij wil er natuur bij ter grootte van de Veluwe, maar dan verspreid over het hele land. En familieman Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) kwam goed voorbereid met laarzen naar het Westduinpark. Hij vertelde me dat natuur voor hem persoonlijk en al vanaf zijn jeugd alles betekent."

Wat hebben kiezers aan het luisteren van de podcasts?

"Ik hoop dat het voor de luisteraar een motivatie kan zijn om de natuur mee te wegen in het stemhokje. Ongeacht op welke partij je stemt. Elke gast in de afleveringen heeft zijn of haar eigen ideeën en plannen voor de Nederlandse natuur. Als de natuur je aan het hart gaat, maar nog niet weet wat je gaat stemmen, dan zou dit een fijne podcast kunnen zijn om je verder te helpen. Luister vooral alle drie de afleveringen. Daarnaast hoop ik dat het ook een klein inkijkje geeft in de natuurmens achter de politicus."

Rob Jetten en Ruben Hein

Rob Jetten en Ruben Hein

Welke politicus zou je nog graag willen spreken voor deze podcast en waarom?

"Nou, ik had graag überhaupt nog meer lijsttrekkers gesproken. Dat lukte door de drukte niet alle politici voor de verkiezingen. Maar ik ga ook graag na de verkiezingen met meer politici in gesprek over de natuur. Zo krijgen we allemaal een beter beeld van wat natuur voor andere politici en partijen betekent. En dan het liefst eigenlijk van een partij die niet per se als groen bekend staat. Gewoon om een zo breed mogelijk beeld te schetsen, van links naar rechts en van klein tot groot.

Maar om het concreet te maken: van Pieter Omtzigt (NSC) is mij nog niet geheel duidelijk wat hij voor de natuur wil gaan betekenen. En hij heeft toegezegd na de verkiezingen alsnog mee te doen met deze podcast. Dus daar kijk ik naar uit. En ik heb begrepen dat Henri Bontenbal (CDA) podcasts zo leuk vind, dus kom maar op!"

Wat is je wens voor de natuur na deze verkiezingen?

"Ik hoop vurig dat we na de verkiezingen niet nog meer kostbare tijd verliezen. Tijd verliezen met ingewikkeld formeren, oeverloos discussiëren en eerst nog meer plannen moeten maken. Er zijn al genoeg afspraken en plannen, maar de natuur heeft behoefte aan actie. De overheid moet zo snel mogelijk de natuur beter gaan beschermen. Dat moet zo eerlijk en zo duurzaam mogelijk gebeuren."

Over de host van de podcast: Ruben Hein

De host van de podcast is pianist, zanger en fervent vogelaar, Ruben Hein (1982). Hein is bekend van zijn karakteristieke, warme stem, eigenzinnige pianospel en soulvolle popsongs. Hij won in 2018 het televisieprogramma Wie Is de Mol. Voor het maken van zijn vijfde studioalbum besloot Ruben Hein zijn twee grootste liefdes, Muziek & Natuur, samen te brengen op de bijzondere plaat 'OCEANS'. OCEANS was tevens het startschot voor stichting ‘AANPOTEN’, welke hij samen met vriend en ecoloog Ruurd Jelle van der Leij opgestart is. Doel van de stichting is het herstellen van de biodiversiteit door het aanplanten van inheemse struiken en planten. Daarnaast staat Ruben momenteel in het theater met de voorstelling ‘Leveller’, waarin zijn muziek en de natuur samensmelten.

Hoe luister ik de podcast?

Een podcast is een soort radioprogramma dat je beluistert waar en wanneer het jou uitkomt. Met de podcast Puur Natuur hoor en leer je meer over de afwisselende natuur in ons land en deze herfst dus met drie politici in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Beluister de verhalen in de podcast waar en wanneer je maar wilt. Je kunt de podcast beluisteren via AcastSpotify en via de podcast-app op je iPhone (iTunes) of Android-mobiel (Stitcher). Meer informatie over de podcast is hier te vinden.

Verantwoording

Natuurmonumenten heeft voor de podcast de lijsttrekkers of fractievoorzitters van de huidige coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) en de drie partijen die het hoogste in de peilingen staan (NSC, GroenLinks-PvdA en VVD) uitgenodigd. Van deze zes partijen zijn tot nu toe VVD, GroenLinks-PvdA en D66 ingegaan op onze uitnodiging. Pieter Omtzigt (NSC) heeft toegezegd graag na de verkiezingen mee te doen aan de podcast. Deze aflevering volgt dus nog.

Natuurmonumenten