Ga direct naar inhoud
Nieuws

Johan van den Hout winnaar Groenste Politicus 2014

16 juni 2014 | Natuurmonumenten

Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant SP) mag zich de Groenste Politicus van 2014 noemen.

Johan van den Hout winnaar Groenste Politicus 2014

Johan van den Hout winnaar Groenste Politicus 2014: UTRECHT 16JUNI2014 - Op 16 juni is Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant SP) in de prijzen gevallen. Hij mag zich de Groenste Politicus van 2014 noemen. Op de foto v.l.n.r.: Ernest de Groot, Lutz Jacobi, Pepijn Boekhorst, Johan van den Hout, Marc van den Tweel. De finale was een nek-aan-nek-race tussen Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant, SP), Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid, PvdA), Ernest de Groot (bestuurslid Aa en Maas, WaterNatuurlijk), Margreet van Gastel (wethouder Arnhem, VVD), Jan van der Meer (wethouder Nijmegen, GroenLinks). De vijf kandidaten presenteerden op maandagavond 16 juni in Utrecht hun resultaten op het vlak van natuur in het afgelopen jaar.

Natuur niet rechts of links

Dit jaar konden voor het eerst alle politici in Nederland op social media genomineerd worden door het publiek. In het verleden maakten alleen Tweede Kamerleden kans op de prijs. Het idee om de verkiezing open te stellen voor alle politici van Nederland kwam van de Arnhemse D66-fractie, die daartoe een officieel verzoek indiende bij Natuurmonumenten.

Dit jaar werden achtentwintig lokale, regionale, landelijke politici aangedragen en werd er maar liefst 2616 keer gestemd. Europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Bas van Eickhout (GroenLinks) konden rekenen op veel stemmen, maar net te weinig om de finale te halen. “Het is duidelijk dat ook buiten politiek Den Haag veel goeds gedaan wordt voor de natuur. Natuur is niet alleen bij één politieke partij in goede handen. Voor mij is deze verkiezing weer een bevestiging van het feit dat natuur niet rechts of links is”, benadrukt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Leden als spreekbuis van de natuur

Opvallend was het vrijwel ontbreken van gemeenteraadsleden in de nominatielijst. Ook lokaal wordt veel voor de natuur geregeld, zoals tijdelijke natuur op een braakliggend terrein, groene speelplaatsen of geveltuintjes. Van den Tweel: “Ik wil die lokale verbondenheid met de natuur stimuleren. Ik zie onze leden nadrukkelijk als spreekbuis van de natuur in hun eigen omgeving. Volgend jaar hoop ik daarom meer groene gemeenteraadsleden in het zonnetje te kunnen zetten.”

Genomineerden

Waterschapbestuurder Ernest de Groot kreeg groot applaus voor zijn niet aflatende inzet op het snijvlak van water en natuur. Tweede Kamerlid Lutz Jacobi werd twee keer eerder Groenste Politicus en viel dit jaar opnieuw op vanwege haar tomeloze energie en kracht om politieke partnerschappen te sluiten voor de natuur. De jury roemde de voormalig Arnhemse wethouder Margreet van Gastel voor vergroening van de lokale economie, zoals groene speelplaatsen voor kinderen en groene daken. “Ze geeft zelf het goede voorbeeld en weet de natuur dicht bij de mensen te brengen", aldus de jury. Jan van der Meer heeft volgens de jury Nijmegen gepositioneerd als koploper op gebied van duurzaamheid in Europa.

 

placeholder

Johan van den Hout winnaar Groenste Politicus 2014: UTRECHT 16JUNI2014 - Op 16 juni is Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant SP) in de prijzen gevallen. Hij mag zich de Groenste Politicus van 2014 noemen. Op de foto v.l.n.r.:, Ernest de Groot, Bastiaan Ragas, Pepijn Boekhorst, Johan van den Hout, Margreet van Gastel, Marc van den Tweel, Lutz Jacobi

De prestigieuze titel van Groenste Politicus werd in 2008 voor het eerst toegekend aan Hugo Polderman (SP). Ook Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Henk van Gerven (SP) en Rick Grashoff (GroenLinks) vielen de afgelopen jaren in de prijzen. Bastiaan Ragas, ambassadeur van Natuurmonumenten reikte de prijs uit aan Johan van den Hout die zich de Groenste Politicus van 2014 mag noemen.

Noot voor de redactie

Marlous van 't Pad Bosch, persvoorlichter Natuurmonumenten 06-52525645 | [email protected]; @MarlousPadBosch

placeholder
Natuurmonumenten