Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kijken op Fort Kijkuit

26 februari 2020 | Olga Ekelenkamp

Vanaf mei kun je weer elke éérste zondag van de maand een bezoek brengen aan Fort Kijkuit! En boswachter en een fortengids staan klaar om je dit unieke onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te laten zien. Tussen 12:00 en 16:00 uur ben je welkom!

Fort Kijkuit

Bezoek het wachthuis

Samen met de fortengids wandel je over het fortterrein en hoor je alles over de bijzondere geschiedenis van deze plek. Op het terrein staan drie gebouwen die samen Fort Kijkuit vormen. Onder begeleiding van de gids krijg je een uniek kijkje in wachthuis; het gebouw waarin nu de boswachters werken. 

Prijswinnende herbestemming

In 2014 is dit gebouw grondig gerenoveerd en de herbestemming won zelfs de Europa Nostra-prijs voor behoud van cultureel erfgoed. Ook kun je een bezoek brengen aan het kruithuis. Dit gebouw herbergt momenteel een onbemand informatiepunt, waar je meer kunt leren over het fort, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en flora en fauna in het laagveen. Met een beetje geluk wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar Fort Kijkuit onderdeel van uitmaakt, uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

OERRR en ijsvogels

Bezoekers op het fort worden ontvangen door een boswachter. Heb je vragen, dan kun je altijd bij hen terecht. Op het terrein zijn een paar leuke OERRR-opdrachtjes uitgezet door de kinderen, die zij mét of zonder boswachter kunnen doen. Kom ook even kijken naar de ijsvogelwand! Wie weet zie je een ijsvogel voorbij vliegen.. Of bekijk vanaf het uitzichtpunt de Horstermeerpolder en natuurgebied De Put.

Toegang

Leden van Natuurmonumenten mogen gratis deelnemen aan de rondleiding. Niet-leden betalen €2,- (volwassenen) en €1,- (kinderen). Als je ter plekke lid wordt van Natuurmonumenten, mag je gratis naar binnen én ontvang je een leuk welkomstkado.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp