Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doe mee met de Nationale Bijentelling

07 april 2021 | Annerieke Velvis

Bijen tellen, waarom zou je dat doen? Omdat het niet goed gaat met de bij in Nederland. Van de bijna 360 soorten is meer dan de helft aan het verdwijnen. Als we meer over bijen weten, kunnen we ze beter helpen. Daarom is er elk jaar de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april. OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, roept alle kinderen op om mee te doen. Download de bijentelkaart en ga samen met je kinderen naar buiten!

Bloembommen - OERRR

Onze samenwerkingspartner Naturalis is medeorganisator van de Nationale Bijentelling. Onderzoekers gebruiken de resultaten om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Zo doe je mee

Ga 17 of 18 april lekker naar buiten. Kies een goede plek in jullie tuin, balkon, park of op het schoolplein. Neem deze bijentelkaart (pdf) en een potlood mee. Kies een zonnig (of in ieder geval droog) half uur uit. Loop rustig een rondje door je tuin en schrijf alle soorten en aantallen bijen op die je ziet. Weet je niet welke bij het is? Kies dan voor ‘bij onbekend’.

Ben je klaar met tellen? Vul de resultaten van je bijentelkaart in op nationalebijentelling.nl. Dan pas kunnen onderzoekers ook met jouw telling aan de slag. 

Naturalis en Natuurmonumenten

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan biodiversiteit. Ze willen de kennis over biodiversiteit en het belang ervan onder Nederlanders vergroten. Bij onderzoek naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers en publiek samen om de natuur beter te begrijpen en te beschermen. Samen met Naturalis wil OERRR kinderen meer leren over natuur door ze te betrekken bij onderzoek zoals deze bijentelling.

Logos Bijentelling
Annerieke Velvis