natuurgebied

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

nieuws

Koekoeksbloemen, kikkers en patrijzen in het Brabantse Hengstven

Fotograaf: Jan van der GreefBron: Natuurmonumenten

In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt het Hengstven, dat in de jaren dertig ingrijpend veranderde. Een afwisselend natuurgebied met heide, vennen en kruidenrijke graslanden werd landbouwgrond. Maar dat gaat nu veranderen, de natuur krijgt weer volop de ruimte. En daarmee gaat een lang gekoesterde wens van Natuurmonumenten in vervulling.

Want al jaren maakt Natuurmonumenten samen met de Duinboeren plannen en treft zij voorbereidingen om terug te gaan naar het vroegere landschap, dat hiermee een brug vormt tussen andere natuurtypes in De Duinen. Nu is het dan zover!

De werkzaamheden ronden we al voor het broedseizoen in 2016 af. Vanaf dan verwachten we direct resultaat. Je kunt het met eigen ogen bekijken tussen de wandelknooppunten 9 en 10 >>

Verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden

“Het Hengstven is een belangrijke verbinding tussen het droge zandlandschap en het natte moerasgebied De Brand. Door deze verbinding te verbeteren, krijgen dieren en planten een groter leefgebied en kunnen ze zich makkelijker verplaatsen,” aldus Lex Querelle, boswachter van Natuurmonumenten. “Bovendien zorgt het nieuwe landschap voor meer dieren en planten. En een grotere variatie betekent een sterkere en gezondere natuur.”

Blik op de toekomst

De ambities voor het Hengstven zijn hoog. “Stel je voor: je wandelt door een uitgestrekt landschap met een groot glinsterend ven vol kikkers. Oeverlibellen zoemen er driftig boven. In de velden er omheen staan koekoeksbloemen en margrieten. Vlinders zoals de kleine vos en gehakkelde aurelia fladderen van bloem naar bloem en tussen het hoge gras schiet een patrijs weg.” Lex ziet het resultaat van het nieuwe Hengstven al helemaal voor zich.

Van landbouwgebied naar rijke natuur

Toch duurt het nog even voordat het zover is. Op dit moment is het Hengstven vooral een agrarisch landschap vol weilanden en maïsakkers. “Het Hengstven was oorspronkelijk een nat gebied met vennen en moerassen, maar in de jaren dertig is het gebied ontwaterd voor de landbouw. Door het droogleggen en bemesten van gronden, zijn de planten en dieren verdwenen die typerend zijn voor natte gebieden,” legt Lex uit.

Samenwerken met de omgeving

De boswachters werken nauw met de omgeving samen om het Hengstven te ontwikkelen. “De grond die we afgraven, gebruiken agrariërs in de directe omgeving om hun landbouwpercelen te verbeteren” vertelt Lex. “De Duinboeren gaan de nieuw ontwikkelde graslanden hooien en later in het jaar begrazen hun koeien het gebied. Met ondernemers kijken we naar mogelijkheden om bijvoorbeeld een uitkijktoren te plaatsen.”

Twee fasen

Het ontwikkelen van natuur in het Hengstven is een groot en intensief project. Daarom verdeelt Natuurmonumenten het in twee fasen. “Allereerst brengen we één van de drie vennen terug door het afgraven van landbouwpercelen. Ook plaatsen we bijzonder planten als grote pimpernel terug, die we eerder uit het gebied hebben veiliggesteld,” vertelt Lex. In de tweede fase ligt de nadruk op het natter maken van het gebied en het aanbrengen van zaden uit bloemrijke graslanden uit de omgeving. Wie de werkzaamheden van dichtbij wil zien, kan wandelen tussen knooppunt 10 en 9 van het wandelknooppuntennetwerk.

 

 

word nu lid