Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom fietsen op het Rotterdams platteland, maar wel over het asfalt

29 augustus 2019 | Natascha Hokke

Ervaar het Rotterdams platteland op een totaal andere manier. Ontsnap aan de hectiek van de drukke havenstad en kom tot rust in de natuur. De Polderpadroute start bij Rotterdam Centraal Station en is met 40 kilometer zeer geschikt voor lange fietsafstanden! “Onze polders op het Rotterdams platteland zijn prachtig om doorheen te fietsen. Maar wel over het asfalt”, aldus Natuurmonumenten-boswachter Gerard van Winden. De boswachter en tevens handhaver wil voorkomen dat mensen in elkaars vaarwater komen.

Fietsen op Rotterdams platteland

De aanleg het Polderpad, een gloednieuw fietspad van Rotte tot Schie, én de inrichting van 400 hectare nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam in samenwerking met Gemeente Rotterdam zorgen voor meer bezoekers aan het gebied. “Verschillende typen bezoekers”, benadrukt boswachter bij Natuurmonumenten Gerard van Winden. “Iedereen ontspant op zijn eigen manier in de natuur. Daar moeten we goed rekening mee houden met de inrichting van de natuurgebieden.”

Batterij opladen in de natuur

Dit ‘nieuwe groen’ bij Rotterdam en Berkel en Rodenrijs is een verademing voor vele stadsbewoners die er allemaal graag op hun eigen manier gebruik van maken. Boswachter Gerard vertelt: “En dat is natuurlijk fantastisch, dat zo veel mensen hun batterij weer kunnen opladen in de natuur. Maar dat vergt ook goed nadenkwerk tijdens de inrichting van de gebieden. Zo hebben we verschillende routes voor die verschillende typen bezoekers. Zoals struinroutes, routes waar honden aangelijnd toegestaan zijn en fietsroutes. Op deze manier willen we de bezoekersstromen scheiden, zodat ze elkaar niet hinderen. Je kunt je voorstellen dat wanneer honden, mountainbikers en kinderen zich op één enkel pad bevinden, ongelukken op de loer liggen.”

Nieuwe uitdaging in 2016 voor mtb-ers in Zuid-Limburg

Trends: MTB in de natuur

Gerard van Winden is boswachter bij Natuurmonumenten en boa (buitengewoon opsporingsambtenaar). “Ik werk al jaren als boswachter en zie dan ook verschillende trends. Zo heeft mountainbiken de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen.” In de Broekpolder van Staatsbosbeheer is een van de drukstbezochte routes speciaal voor mountainbikers en hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. “Vanuit het Westland en de Broekpolder zien we dat mountainbikers meer en meer gebruik maken van het Rotterdams platteland”, legt boswachter Gerard van Winden uit.

“Dat is natuurlijk prima, mits ze op de paden bestemd voor fietsers blijven. Helaas horen we van buurtbewoners juist dat er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld de struinpaden in de Zuidpolder, bedoeld voor wandelaars. Dit is niet de bedoeling. Niet alleen omdat wandelaars voor hun sokken gereden worden, maar ook omdat er door de boswachters goed wordt afgewogen of een natuurgebied toegankelijk is in verband met kwetsbare natuur zoals broedende vogels.” Boswachter Gerard van Winden voert komende tijd meer controles uit met zijn collega’s uit andere groene organisaties, onder andere in de Zuidpolder.

Boterbloem Zuidpolder

Fiets over het Rotterdams platteland!

Het Polderpad biedt een route van 40 kilometer over openbare wegen. Een prima route om flink op de trappers te gaan staan. “Iedereen is welkom op het Rotterdams platteland! Maar wel met respect naar elkaar en de regels. De gevolgen kunnen voor mens en dier desastreus zijn”, aldus boswachters Gerard van Winden.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter