Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom nachtvlinders spotten tijdens de Midzomernachtloop

11 juni 2018 | Natuurmonumenten

Als jij ’s avonds naar bed gaat, is de natuur nog lang niet moe. Veel dieren worden dan juist wakker. Nachtvlinders slaan bijvoorbeeld massaal de vleugels uit en versieren het duister met allerlei bijzondere kleuren. In Nederland vliegen meer dan 2.400 verschillende vlindersoorten rond, waarvan er maar 53 dagvlinders zijn.

Nachtvlinders kijken Midzomernachtloop

Hoe herken je een nachtvlinder?

Je zou denken dat je nachtvlinders herkent doordat ze alleen ’s nachts vliegen. Maar dat is niet altijd zo. Het beste kun je kijken naar de voelsprieten. Die van dagvlinders hebben namelijk, net als bij een speld, een knopje aan het einde. Nachtvlinders hebben deze knoppen niet. Hun antennes zijn eerder een soort lange draden of waaiervormig.

Hoe kun je ze zelf spotten?

Nachtvlinders zitten overdag vaak op een beschut plekje in de schaduw. Hier kan de nachtvlinder met z’n schutkleur in alle rust de dag doorbrengen. Door die schutkleur is het wel moeilijk om ze te spotten. Daar zijn gelukkig een paar handige trucjes voor. Zo zijn nachtvlinders dol op de geur van rottend fruit. En ze komen gezellig even buurten als jij ’s avonds een lichtje brand. Dat laatste is precies wat onze boswachters komend weekend doen tijdens de Midzomernachtloop.

 

Nachtvlinders kijken Midzomernachtloop

De Midzomernachtloop

Nachtvlinders spotten kan gewoon thuis, maar midden in een natuurgebied zijn je kansen veel groter. Daar mag je doorgaans niet na zonsondergang zijn, maar Natuurmonumenten maakt een uitzondering in de nacht van 16 op 17 juni. Dan is namelijk de jaarlijkse Midzomernachtloop op meer dan 27 locaties in het land. Op de meeste van deze locaties hangt de boswachter een groot wit doek op waar lampen op schijnen. Als je de nachtvlinders gaat tellen die daarop afkomen, kom je vingers tekort. Wandel jij mee in één van de kortste nachten van het jaar?

Lees hier meer over de Midzomernachtloop

Natuurmonumenten