Ga direct naar inhoud
Nieuws

Letterzetter houdt huis in het Bergherbos - noodkap noodzakelijk

05 september 2018 | Janine Pelgrum

In het Bergherbos gaan we een noodkap uitvoeren. Het gaat om een stuk bos van zo’n 25 hectare in de buurt van de uitkijktoren. Daar staan fijnsparren die aangetast zijn door de letterzetter. “Om verdere verspreiding van de letterzetter en daarmee gepaarde boomsterfte te voorkomen, moeten we alle fijnsparren in dit gedeelte nu verwijderen.” licht boswachter Erwin Grob toe.

Aangetaste fijnsparren letterzetter Bergherbos

De letterzetter is een kever die leeft onder de bast van fijnsparren. Als er letterzetters in een boom zitten, dan gaat de bast en vervolgens ook de boom dood.

Boswachter Erwin Grob legt uit waarom deze ingrijpende maatregel nodig is: “De afgelopen jaren hebben we al meerdere bomen verwijderd om verspreiding van de letterzetter te voorkomen. Helaas heeft de letterzetter zich de laatste maanden extreem snel verspreid. Dit kon doordat de fijnsparren verzwakt zijn door de storm in januari en de droogte van deze zomer. Het is natuurlijk zonde van dit mooie stuk bos, maar als we nu niet ingrijpen zullen er nog veel meer bomen dood gaan. We planten de kale stukken deels opnieuw in en ook op natuurlijke wijze zal er weer boomgroei ontstaan. Het bos dat zo ontstaat is een gemengd bos dat minder kwetsbaar is. Er komt hier dus wel weer bos terug, maar we moeten even geduld hebben.”

Naast het aangetaste deel in de buurt van de uitkijktoren, zijn er in het Bergherbos nog een aantal andere locaties met aangetaste fijnsparren. Ook daar zullen we dezelfde maatregelen treffen. Om bezoekers goed te informeren, staan in het gebied zelf ook informatieborden met informatie over de situatie.

Grob: “We snappen heel goed dat dit een schok kan zijn voor liefhebbers van het bos. Als mensen nog vragen hebben kunnen ze ons uiteraard bellen”.

Natuurmonumenten Achterhoek,  Erwin Grob of Janine Pelgrum , T 0575-55 55 60.

media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum