Uit de vogelrapportage over 2019 blijkt dat Marker Wadden van grote betekenis is als vogelbroedgebied en voor vogels die tijdelijk op Marker Wadden verblijven of op doortrek zijn.
Afgelopen jaar hebben vrijwillige vogeltellers vanaf mei t/m oktober de broedvogels, pleisteraars en doortrekkers op Marker Wadden geteld. De coördinatie werd, in opdracht van Natuurmonumenten, verzorgd door het Lowland Ecology Network. De resultaten zijn verwerkt in een rapport over de periode 2017-2019. Dit rapport is net als andere vogelrapportages onderdeel van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA).
De belangrijkste conclusies van de broedvogels op Marker Wadden zijn:
De belangrijkste conclusies voor pleisterende vogels (die kort op Marker Wadden verblijven om te rusten en te eten) zijn:
De kluut en visdief krijgen speciale aandacht van de onderzoekers. Van hen wordt bekeken hoeveel jongen ze groot brengen. De visdief geeft informatie over het aanbod aan broedplekken in de vorm van pionierbiotopen en voedselbeschikbaarheid in het IJsselmeer en Markermeer. De onderzoekers willen weten of visdieven gaan profiteren van de nieuw aangelegde ondieptes en verandering van helderheid van het water. Kluten zijn indicatief voor de productiviteit van de waterlichamen en slikvlaktes voor steltlopers.
Ook de dwergstern wordt nauwlettend gevolgd. Dwergsterns broeden op de Marker Wadden en jagen in de directe omgeving van de kolonie op kleine visjes. Ze geven daardoor informatie over de lokale productiviteit (o.a. opgroeigebied visbroed) van de wateren binnen en direct rondom de archipel. Hieronder volgen de belangrijkste conclusies van deze soorten in 2019.