Veel mensen vertroetelen hun grasmat met kunstmest en overmatig maaien. Want zo krijg je een mooi en strak gazon. Op het eerste gezicht misschien een mooie overwinning op de weerbarstige natuur. Maar voor de natuur zelf is er niets aan. Zonder bloemetjes in het gras is er voor bijen en vlinders weinig voedsel te vinden. Daarom laat boswachter Mathiska de natuur haar gang een beetje gaan. Geen strak grasveld, maar wel een tuin die bruist van het leven en veel beter bestand is tegen droogte perioden.
Heb je een stukje gras in je tuin? Laat dan eens een deel ongemoeid of maai het wat minder vaak. Je zult zien dat het gras op sommige plekken flink lang kan worden. Maar waar je vaak loopt wordt het helemaal niet zo hoog. Door niet of minder vaak te maaien krijg je veel meer bloemen in je tuin. Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar na een paar seizoenen zie je je tuin veranderen. Er komen steeds meer madeliefjes, paardenbloemen, hondsdraf, speenkruid, ereprijs en met een beetje geluk pinksterbloemen. Zo ontstaat er meer variatie met warme en koude plekjes. Daar profiteren insecten van. Met al die bloemen is er een overvloed aan nectar en stuifmeel en zijn er genoeg plekjes om te schuilen .
In de lente zijn de pinksterbloemen net aan het groeien. Nog even en dan komt dit plantje tot bloei met tere, roze bloemetjes. Als je tenminste niet de knopjes eraf maait. Liever even wachten dus. Oranjetipjes leggen hun eitjes in de bloemknoppen. Als de rupsen uitkomen eten ze zich vol met de vruchten van de pinksterbloem. Andere planten waar het oranjetipje van houdt zijn look-zonder-look, herik, bittere veldkers en judaspenning.
Veel mensen zijn niet zo blij met paardenbloemen in hun tuin. Toch zijn ze voor veel insecten een belangrijke voedselbron. Zeker in het vroege voorjaar, als er nog niet zoveel bloemen zijn. Ik laat ze daarom gewoon staan. Af en toe haal ik wat zaadbollen weg bij de wortel. Dan verspreidt de paardenbloem zich niet verder, maar hebben vlinders en bijen er wel nectar en stuifmeel kunnen halen.
Nu is het nog mooier als de overgang van je grasveld naar de border of struik niet heel strak is, maar in elkaar overloopt. Dus laat bijvoorbeeld rond een boom een rand gras staan voor de pinksterbloemen. Zet hier dan ook sneeuwklokjes, boshyacinten of vogelmelk. Of heb je van de winter bolletjes in huis gehaald? Plant de uitgebloeide blauwe druifjes, hyacinten, narcissen en primula’s gewoon in je tuin. En laat ze rustig afsterven. Dan heb je volgend jaar nog meer bloemen in je tuin.
Je kunt ook een stuk van je gazon omspitten en inzaaien met een mengsel van wilde bloemen. Dit maai je meestal maar 1 of 2 keer per jaar. Kies een mengsel dat geschikt is voor de grondsoort in je tuin. Dat is afhankelijk van waar je woont en kan bijvoorbeeld klei of zand zijn. Verzamel zelf zaden aan het einde van het seizoen of koop ze. Koop vooral biologische zaden, want daar zit geen gif op waar insecten last van kunnen krijgen. Sowieso gebruik ik nooit gif of kunstmest in mijn tuin. Van kunstmest gaat je gras alleen maar harder groeien en dan moet je ook vaker maaien.
Vooral op plekken in de schaduw kan er nogal wat mos in je gras groeien. Heb je te veel mos? Hark het dan lichtjes los. Vogels gebruiken het voor hun nest en op de open plekken pikken ze graag naar insecten.
Mollen in je tuin zijn een teken van goede grond. Er zitten dan veel wormen die je grond gratis omploegen en beluchten. Koester de mol en probeer je niet te irriteren aan zijn gangen en hopen. Met de hark kun je de grond verspreiden over de rest van het grasveld. Trap nooit de gangen dicht, want dan gaan ze weer nieuwe graven.
Heb je een robotmaaier? Dan kun je beter niet 's avonds of 's nachts maaien. Dan gaan de egels op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze geraakt worden door de messen in je maaier.
Extreme droogte en wateroverlast…Steeds vaker kampen we met de gevolgen van klimaatverandering. Dat moet anders. In plaats van water zo snel mogelijk afvoeren, moeten we het opvangen en vasthouden. Natuurmonumenten doet dit door klimaatbuffers aan te leggen. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.
Vraag hier het gratis actiepakket aan
Bekijk hier alle tuintips van Mathiska