Ga direct naar inhoud
Nieuws

Minder wilde bloemen, minder dagvlinders

18 april 2019 | Astrid Schoenmaker

Het ene na het andere onderzoek laat zien dat het erg slecht gaat met de insecten in ons land. Het recente onderzoek van De Vlinderstichting is daarop geen uitzondering. Sinds 1890 is het aantal dagvlinders met minstens 84% afgenomen. Stel je voor dat je in je tuin of tijdens een fietstocht op een zonnige zondagmiddag vijf keer zoveel vlinders zag. Zo was het dus, maar nu niet meer.

kleine vos op sleedoorn

Waar gaat het mis?

Er is simpelweg steeds minder plek meer voor insecten en wilde bloemen. Van de ruimte die wilde planten in 1900 hadden, is nog maar 6 procent over. Ons land ziet er nu totaal anders uit. Er zijn nog maar weinig plekken geschikt voor wilde bloemen en dus ook voor de insecten.

Wat we doen voor dagvlinders

In onze gebieden houden we rekening met insecten en op sommige plekken doen we nog iets extra’s. Zo hebben we op landgoed Leusveld een ‘vlindercorridor’ aangelegd, speciaal voor de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. Via dit brede pad kan de vlinder zich verplaatsen naar nieuwe plekken in het dichte bos. Vrijwilligers houden de corridor open zodat er voldoende zonlicht is voor bloemen. Ook de kamperfoelie is terug. Dat is belangrijk voor de kleine ijsvogelvlinder. Want alleen op deze plant zet de vlinder haar eitjes af.

Een ander mooi voorbeeld is hoe vrijwilligers en boswachters zich in het Witte Veen en Buurserzand inzetten voor het gentiaanblauwtje. Deze vlinders zijn zo kieskeurig dat ze hun eitjes alleen afzetten op klokjesgentiaan. Door kleine stukjes af te plaggen krijgt de klokjesgentiaan meer kans op te bloeien.

Gentiaanblauwtje of klokjesgentiaan

Gentiaanblauwtje

Buiten de natuurgebieden

Ja, in de natuurgebieden lukt het nog aardig. Met heel wat kunst- en vliegwerk beheren we bijzondere stukken natuur waar bijzondere soorten dieren kunnen leven. Maar daarbuiten? Wegen, huizen, industrie, bemest grasland. Daar vinden de rupsen van vlinders geen planten om van te knabbelen. Vlinders en bijen geen wilde bloemen om nectar uit op te zuigen. En als er geen vlinders en bijen zijn wie bestuift dan de bloemen en zorgt ervoor dat bloesem uit kan groeien tot fruit? En als er geen insecten zijn wat moeten de kuikens van weidevogels dan eten?

Zorgen over afname bloemen en insecten

Geen wonder dat we ons zorgen maken over het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels. Niet alleen de boswachters van Natuurmonumenten zetten zich in voor meer bloemen, meer insecten en meer vogels. Het lijkt wel alsof heel Nederland wakker is geworden. De berichten in de media stapelen zich op. En biodiversiteit wordt langzamerhand een bekend begrip, niet alleen iets voor wetenschappers.

Meer bloemen voor meer vlinders

Bij steeds meer mensen dringt het door. Er moet iets gebeuren. En dat kan ook. Iedereen kan bijdragen door wilde bloemen te planten en te zaaien. Sluit je aan en help mee Nederland in bloei te zetten. Vraag de gratis toolkit aan en ontdek hoe je je ‘steentje’ kan bijdragen. In tuinen, langs wegen en op het platteland. Overal kan je de natuur een handje helpen.

Download de gratis toolkit met bloemen tips

 

Verder lezen

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan