Ga direct naar inhoud
Nieuws

Muzikaal natuurtalent brengt cultureel erfgoed tot leven

06 juli 2023 | Shanti Haas

In het weekend van 6 tot 8 oktober opent Natuurmonumenten de deuren van cultureel erfgoed voor het NMF Kamermuziekfestival. Op zeventien bijzondere locaties kunnen bezoekers genieten van kleinschalige optredens met unieke muziekinstrumenten. Beleef jazz op een jachtslot, Mozart in een fort of blazers in het bos. Kaarten zijn nu te koop via nm.nl/kamermuziekfestival.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten 2023

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) organiseren het festival dit najaar voor de vierde keer. Drie dagen lang brengen 135 bekende musici en jonge natuurtalenten cultureel erfgoed door heel Nederland tot leven. Geïnspireerd door de natuur, de locatie of het instrument dat zij bespelen. In totaal zijn er ruim zestig optredens. Van schemerconcerten in een natuurlijk amfitheater bij Landgoed Haarzuilens, tot een kinderconcert in de Koeienzaal of muzikale wandelingen over Buitenplaats De Tempel. En van swingende rhythm ‘n blues in een oude hoeve op de Veluwe, tot intieme strijkensembles bovenop een berg in een kluizenaarswoning, uitkijkend over het Geuldal. Extra noemenswaardig is de pas gerestaureerde Ludenzaal van Jachtslot Mookerheide, waar diverse concerten gecombineerd kunnen worden met een lunch of diner.

Ook kastelen, forten, kapelletjes, boerderijen, landhuizen en zelfs een munitiekamer vormen het decor voor de optredens. Boswachters van Natuurmonumenten vertellen ter plaatse over de unieke gebouwen en het omringende landschap, terwijl de muziek het verhaal vertelt van de soms eeuwenoude instrumenten. Veel deelnemende musici, onder wie Nino Gvetadze, Adinda van Delft, Rembrandt Frerichs, Merel Vercammen, Judith van der Klip, het Dudok Quartet en de gebroeders Spronk, bespelen een instrument dat zij in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Zoals een zeventiende-eeuwse Stradivarius, een speciaal gebouwde fortepiano en een altfluit met open-kleppensysteem.  

In totaal zijn zo’n 3500 kaartjes beschikbaar voor het Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Voor het volledige programma en het reserveren van kaarten zie natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.

(Tekst loopt door onder video)

Muzikaal natuurtalent brengt cultureel erfgoed tot leven tijdens het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land,” zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF: “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren. De historische locaties zijn bij de kamermuziekconcerten voor zowel de musicus als de luisteraar van enorme toegevoegde waarde.” Meer over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds: www.muziekinstrumentenfonds.nl 

Natuurmonumenten beschermt natuur en erfgoed

Natuurmonumenten beheert naast 112.000 hectare natuurgebied ook ruim 3.100 cultuurhistorische bouwwerken. “Wij beschermen niet alleen natuur, maar ook het bijbehorende cultureel erfgoed. Dat kunnen wij dankzij onze achterban van 900.00 natuurliefhebbers,” zegt Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten. “Door samen te werken met het NMF is ons erfgoed op bijzondere wijze te beleven. Zo hopen we de liefde voor cultureel erfgoed samen door te geven.”

Meer over de erfgoedvisie van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/erfgoedvisie

 

Kasteel Eerde Kamermuziekfestival
Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter