Ga direct naar inhoud
Nieuws

Naar de Buitenplaatsen? Kom op de fiets!

13 november 2020 | Geeke Remmelts

Afgelopen weekend was het druk op de parkeerplaatsen van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, heel erg druk. Mede dankzij het mooie weer en de coronabeperkingen bezochten duizenden mensen het gebied. Daarom doet Natuurmonumenten nu een dringende oproep: Ga je dit weekend naar de Buitenplaatsen? Laat de auto dan thuis! Je bent van harte welkom, maar kom op de fiets of te voet.

Fiets

De herfst is de mooiste tijd van het jaar op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Ook zonder corona ontvangt Natuurmonumenten in deze periode jaarlijks heel veel bezoekers die van de prachtige herfstkleuren komen genieten. Maar nu er weinig andere mogelijkheden zijn om even te ontspannen, is het in de weekenden razend druk; met een tekort aan parkeerplaatsen tot gevolg.

Doordeweeks rustiger

Boswachter Jelle Kaptijn: “We begrijpen heel goed dat mensen in deze moeilijke tijd de natuur in trekken om even de gedachten te verzetten. Het is hier ook prachtig. Als we het bezoek wat beter over de dagen spreiden is er ruimte voor iedereen. Kom daarom niet op de drukste momenten; doordeweeks en in de ochtend is het meestal een stuk rustiger. En kan je echt alleen in het weekend op pad: laat dan de auto thuis en kom op de fiets!”

Hou rekening met natuur

Ook wil hij graag benadrukken dat we gezamenlijk kunnen zorgen dat een bezoek aan de natuur voor iedereen leuk blijft. Houd rekening met elkaar en geef elkaar de ruimte. En hou je aan de toegangsregels van het gebied: “Wandel op de aangegeven wegen en paden, houd je hond aan de lijn en neem je afval weer mee naar huis. Zo houden we de Buitenplaatsen mooi voor iedereen. Veel dank namens ons en vooral namens de natuur,” aldus Kaptijn.

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek en de speelnatuur van OERRR zijn t/m 18 november gesloten.

Boekesteyn

Richtlijnen voor een bezoek aan de natuur

Je blijft van harte welkom, maar kom op de fiets en neem onderstaande maatregelen in acht:

  • Vermijd drukke plekken en tijdstippen. Zie je dat het ergens druk is, ga dan ergens anders heen.
  • Geef elkaar de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar.
  • Kom niet in groepen groter dan twee personen die ouder zijn dan 12 jaar en niet tot één huishouden behoren.
  • Zoek nabijgelegen natuur op om onnodige reisbewegingen te voorkomen.
  • Laat papieren zakdoekjes en ander afval niet achter in de natuur.
  • Volg de aanwijzingen op borden, posters en van de boswachters ter plekke op.
  • Ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts of last van benauwdheid, blijf dan thuis.

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven