Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuur biedt gemeenten talrijke voordelen

20 maart 2014 | Wilco Meijers

Natuurmonumenten en de VNG willen dat de natuur hoog op de lokale agenda komt.

Natuur biedt gemeenten talrijke voordelen

Om gemeenten te helpen hiermee aan de slag te gaan, hebben Natuurmonumenten en de VNG een pamflet met actiepunten gemaakt dat 20 maart in Naarden is gepresenteerd.

Veel pluspunten

Natuur kan op allerlei vlakken een belangrijke pijler vormen voor goed gemeentelijk beleid. Het levert een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat op, verbetert het klimaat in steden en dorpen en zorgt voor actieve mensen die betrokken zijn bij hun omgeving en de natuur. Ook kan natuur bijdragen aan goede zorg en mogelijkheden scheppen voor het opdoen van werkervaring.

Tijdelijke natuur op braakliggende locaties

Bij de presentatie van het pamflet deed Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten, een oproep aan gemeenten om het komende jaar minstens vijftig braakliggende locaties om te zetten in tijdelijke natuur.

“Denk aan woningbouwlocaties waar de plannen vanwege de crisis stilliggen. De voordelen zijn legio. Er komt meer groen en natuur op loopafstand van woningen, waardoor mensen eerder en vaker in aanraking komen met groen. Ze ontdekken de waarde van groen, bewegen meer en voelen zich meer betrokken bij hun omgeving. Het levert gezondere en socialere mensen op. Wie kan daar nu tegen zijn?

Bovendien blijft vaak een deel van het groen en de natuur behouden als de grond alsnog de eigenlijke bestemming krijgt. Het wordt ingepast in de nieuwe plannen.”

Een goed voorbeeld is de toekomstige woonwijk Haarrijn in Utrecht, waarvan de aanleg al bijna twee jaar stilligt. Natuurmonumenten stelde voor deze locatie samen met de betrokken landschapsarchitect in korte tijd plannen op voor tijdelijke natuur. De gemeente Utrecht heeft daarover tot nu toe echter geen knopen doorgehakt.

Zorgtaken

Naast groene organisaties beseft ook de VNG dat natuur op allerlei manieren bij kan dragen aan een prettige leefomgeving. “Natuur is goed voor het welzijn van mensen. Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat patiënten en cliënten in de zorg baat hebben bij natuur in hun omgeving”, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. “Met de nieuwe zorgtaken die gemeenten krijgen, liggen er dus kansen om ervoor te zorgen dat natuur toegankelijk is voor iedereen."

Werkervaring opdoen

Ook kunnen volgens Jorritsma mensen uit bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening een belangrijke bijdrage leveren aan het onderhoud van de natuur als zij begeleiding krijgen van professionals uit natuurorganisaties.

Natuurmonumenten werkt daar graag aan mee. Vanaf deze maand gaan Amsterdamse werkloze jongeren aan de slag in natuurgebieden van Natuurmonumenten zoals het Naardermeer. Zo doen zij werkervaring op en vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt.

placeholder

Samenwerkende groene organisaties

Het pamflet (pdf) is een initiatief van de VNG en Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De12Landschappen, Vogelbescherming Nederland, Ravon/Zoogdiervereniging, De Vlinderstichting, IVN Nederland, Landschapsbeheer Nederland en de Natuur en Milieufederaties.

Wilco Meijers