Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfonds LIFE onder vuur: investeer meer, niet minder in natuur en klimaat.

17 juli 2025 | Marjolein Koek

Vandaag heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om het LIFE-budget in te trekken. Het LIFE-programma is het enige fonds van de EU voor bescherming van natuur, klimaat en milieu. Het schrappen hiervan gaat volledig in tegen wat nodig is om een gezonde leefomgeving van Europese burgers veilig te stellen.

Witte Veen van boven

Deze bijl aan de wortel van natuurherstel en verbetering van de leefomgeving is zeer zorgelijk omdat de klimaat-, natuur- en vervuilingscrises, eerder méér dan minder budget vragen, vinden Natuurmonumenten, Landschappen NL, Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming. Hoewel sommige elementen van het fonds worden ondergebracht in een nieuw "Europees Fonds voor Concurrentievermogen", is onduidelijk of dat leidt tot gerichte investeringen in natuur en natuurherstel. Vorig jaar is de Natuurherstelwet aangenomen. Uitvoering daarvan vraagt om investeringen in natuurherstel en klimaat, investeringen die nu prima passen bij LIFE.

LIFE geeft leven

Wij dringen er bij de Europese Commissie op aan tot inkeer te komen en LIFE te behouden als een op zichzelf staand, afgeschermd instrument dat zich richt op milieu-, klimaat- en biodiversiteitsacties. Daarmee stellen we niet alleen de leefomgeving van mensen veilig maar ook die van de vele andere planten en dieren waarmee we de planeet delen. Ook het Europees Parlement heeft juist om deze redenen recent juist opgeroepen tot versterking van LIFE.

Het LIFE-programma is het belangrijkste financieringsinstrument van de Europese Unie voor milieu- en klimaatactie. Het programma stelt ongeveer € 771 miljoen per jaar beschikbaar ter ondersteuning van projecten die het milieu beschermen en klimaatverandering bestrijden. Dat is veel geld, maar óók slechts 0,3% van het totale EU-budget en moet verdeeld worden over 27 landen. 

Al 30 jaar impact op natuur en klimaat

LIFE-subsidies helpen al meer dan 30 jaar bij de implementatie van EU-wetgeving op gebied van milieu, natuur en klimaat. Het ondersteunt grensoverschrijdende oplossingen en financiert duizenden projecten met een grote impact – van kleine ngo's tot lokale overheden en bedrijven. Het programma levert bewezen rendement op voor burgers en de planeet. 

Natura2000 beschermd door LIFE

Het grootste deel van de LIFE-financiering is gericht op lokale initiatieven op het gebied van milieu, natuurherstel en klimaatactie. Hieronder valt ook aanzienlijke steun voor natuurgebieden met een Natura-2000-status, het netwerk van beschermde gebieden van de EU. In Nederland wordt LIFE ingezet om projecten te realiseren die én natuur versterken én maatschappelijke problemen helpt op te lossen. Daarom roepen wij het nationale, provinciale en waterschapsbestuur op om in Brussel te pleiten voor het behoud en versterking van het LIFE Fonds omdat dat ook voor hen een onmisbare schakel is voor het (co)financieren van projecten, niet in het minst nu de Natuurherstelwet om actief herstel van ecosystemen vraagt.

Natuur als oplossing voor klimaatproblemen

LIFE subsidie komt ten goede aan natuurherstelprojecten die ook helpen bij het omgaan met klimaatverandering. Bijvoorbeeld herstel van het natuurgebied Dwingelderveld waarbij dat gebied tevens ingezet kan worden om Meppel te beschermen tegen overstromingen. Of het LIFE-project waarbij er kerven in de Hollandse duinen zijn gemaakt waardoor de duinen weer konden aangroeien en zo zorgen voor natuurlijke dynamiek en de veiligheid verbeteren. Of project Witte Veen in Twente, waar veen wordt hersteld en tegelijkertijd wetenschappelijk onderzocht wordt hoeveel dit gebied bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. 

Marjolein Koek

Persvoorlichter