Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten, Albert Heijn en AH-aardappeltelers zetten akkerranden in bloei

25 juli 2019 | Shanti Haas

Natuurmonumenten bundelt sinds vorig jaar krachten met Albert Heijn en de vaste AH-aardappeltelers om de biodiversiteit op het platteland te bevorderen. Belangrijk onderdeel van de samenwerking is dat de telers hun akkerranden inzaaien met bloemen en kruiden. De resultaten zijn nu in geuren en kleuren te bewonderen, want de akkerranden staan volop in bloei en het gonst er van het leven.

Bloemrijke akkerrand bij AH-aardappelteler in Oud-Beijerland

Win-win

In deze samenwerking gaan boswachters en ecologen van Natuurmonumenten rechtstreeks met telers in gesprek over hoe zij op hun bedrijf de natuur een handje kunnen helpen, en vice versa. In bloemrijke akkerranden vestigen zich bijvoorbeeld veel nuttige insecten, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Deze natuurlijke vijanden van de bladluis kunnen dienen als natuurlijk gewasbeschermingsmiddel. Kennis- en adviesbureau CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er verder zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. Dat kunnen eenvoudige maatregelen zijn, zoals nieuwe biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten. Roofvogels zijn voor de boer weer nuttig om overlast door bijvoorbeeld muizen te voorkomen.  

Aantal bloemen en dieren neemt toe

Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van een natuurlijker boerenland. Het doelgericht aanleggen van bloemrijke akkerranden verhoogt de biodiversiteit, verbetert de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels, vergroot het aantal natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes die bladluisplagen in de gewassen kunnen beheersen en het is bovendien een verfraaiing van het landschap. In de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben 35 telers nu al ruim 20 km akkerrand ingezaaid. De akkerranden staan inmiddels in bloei met geurende kruiden, grassen en zomerbloemen en trekken veel soorten insecten en vogels aan.

 

Bloemrijke akkerranden van een AH-aardappelteler in Oud-Beijerland

De bloemrijke akkerranden van Gert-Jan van Dueren, aardappelteler van Albert Heijn uit Oud-Beijerland

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter