Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten maakt natuurgebieden toegankelijk voor mensen met een beperking

18 september 2019 | Shanti Haas

Persbericht - Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd.

Natuur toegankelijk voor iedereen

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Oók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan. We gaan nog veel meer doen om deze groep te verwelkomen in onze gebieden. Hopelijk inspireren we gemeenten, provincies en zorginstellingen om samen met ons door te gaan met deze ontzettend belangrijke opdracht.”

Samenwerking

De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van €1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(in) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), initiatiefnemer van de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid: “Steeds meer organisaties hebben aandacht voor toegankelijkheid. Vaak gaat dat dan over gebouwen. Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen. Daarom zijn we blij dat Natuurmonumenten en haar partners werk maken van toegankelijke natuurgebieden.”

Van geraniums naar bloemenweide

Eén van de inmiddels toegankelijke gebieden is het Grintenbosch. Bewoners van een nabijgelegen verzorgingstehuis wilden enorm graag de natuur in, maar werden daarin belemmerd omdat het bos niet toegankelijk was voor een rolstoel of rollator. De wijkraad besloot daarop in actie te komen en Natuurmonumenten schoot te hulp. Boswachters en buurtbewoners pasten samen de paden aan. Kinderen van kinderopvang Bloesem bouwden met vrijwilligers van Natuurmonumenten insectenhotels en zaaiden een bloemenweide in. Er werden genoeg bankjes geplaatst bij de weide en in het bos. Boswachter Simone Damhof: “Natuur zou inderdaad voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dat houdt ons als boswachters Communicatie en Beleven continu bezig. We zetten bijvoorbeeld in enkele gebieden elektrokarren in om mensen die minder mobiel zijn een fijne natuurbeleving te bezorgen. Dit was een groter project, maar door goede samenwerking was het te realiseren. We zijn dan ook enorm blij dat we deze route door het Grintenbosch, mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, konden aanleggen. Als je de mensen ziet genieten van de kleuren en geuren in en om de bloemenweide, geniet je zelf ook.”

Toegankelijke natuur in de spotlights

Nu veel toegankelijke routes en speelnatuurplekken gerealiseerd zijn, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten waar toegankelijke natuur te vinden is. Daarom start Natuurmonumenten vandaag met de campagne ‘Onbeperkt Genieten’. Natuurmonumenten is bovendien partner van de Week van de Toegankelijkheid, waarbij cultuur en natuur dit jaar centraal staat. Gedurende de week (7 tot 11 oktober) organiseert Natuurmonumenten met Ieder(in) op meer dan 20 locaties activiteiten die geschikt zijn voor mensen met en zonder beperking. Daarnaast vindt op woensdagmiddag 16 oktober een groot publieksevent in Oisterwijk plaats. Meer informatie hierover en een overzicht van alle activiteiten, routes en speelnatuurplekken is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/onbeperktgenieten.

Symposium

Op 16 oktober organiseert Natuurmonumenten het symposium ‘Onbeperkt Genieten’ bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk. Natuurmonumenten hoopt op deze dag collega-organisaties, de zorgsector en beleidsmakers te inspireren door ervaringen te delen en vooruit te blikken op kansen die nog voor ons liggen. Sprekers zijn onder meer Agnes van den Berg (Bijzonder hoogleraar beleving en waardering natuur en landschap), Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken), Illya Soffer (directeur Ieder(in)) en Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten). Het symposium staat onder leiding van voorzitter Lucille Werner. De dag wordt afgesloten met een feestelijk middagprogramma, waarbij eenieder welkom is om onbeperkt te komen genieten in de natuur.

Noot voor redactie & persuitnodiging (niet voor publicatie):

Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldaanvragen kun je contact opnemen met persvoorlichter Shanti Haas: [email protected] of 06-12086025.

Bijwonen symposium, publieksevenement of activiteit in de Week van de Toegankelijkheid:

I.v.m. beperkte capaciteit van het bezoekerscentrum is het symposium uitsluitend voor genodigden. Er zijn echter enkele plekken beschikbaar voor geïnteresseerde pers. Daarnaast ben je van harte uitgenodigd om het publieksevent of één van de activiteiten in de Week van de Toegankelijkheid bij te wonen. Graag vooraf aanmelden bij persvoorlichter Shanti Haas: [email protected] of 06-12086025.

Foto/ video:

Natuurmonumenten stelt onderstaande persfoto’s en videobeelden kosteloos beschikbaar voor redactioneel gebruik in gerelateerde publicaties o.v.v. bron Natuurmonumenten (en waar van toepassing de naam van de fotograaf).

Bovenstaande video kinderen met en zonder beperking spelen samen in de aangepaste speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Oisterwijk (geschikt om te embedden). Deze video is op aanvraag HD en zonder muziek/ vormgeving beschikbaar voor pers (ook in langere versie).

Bovenstaande video (ruw materiaal) bevat reacties van kinderen en ouders uit bovengenoemde video, evenals quotes van boswachter Jolanda Ritter van Natuurmonumenten en Ilse van der Put van de Speeltuinbende. Deze beelden zijn op aanvraag HD en zonder muziek/ vormgeving beschikbaar voor pers.

Met het hele gezin de natuur in nu voor iedereen mogelijk klein

Met het hele gezin de natuur in nu voor iedereen mogelijk

Natuurlijk ogende verharde paden maken wandelpaden toegankelijk klein

Natuurlijk ogende verharde paden maken wandelpaden toegankelijk

Lekker ravotten en vies worden in de OERRR speelnatuur Oisterwijk klein

Lekker ravotten en vies worden in de OERRR speelnatuur Oisterwijk

Spelende kinderen in toegankelijke speelnatuur Bergherbos klein

Spelende kinderen in toegankelijke speelnatuur Bergherbos

Verharde paden maken het Bergherbos toegankelijk klein

Verharde paden maken het Bergherbos toegankelijk

Lekker ravotten in toegankelijke natuur Sallandse Heuvelrug klein

Lekker ravotten in toegankelijke natuur Sallandse Heuvelrug

Ook de informatiepanelen zijn toegankelijk

Ook de informatiepanelen zijn toegankelijk

Janita kan voor het eerst met haar voeten in het water rollen op Schiermonnikoog klein

Janita geniet met volle teugen als zij voor het eerst met haar tenen in het water op haar favoriete plekje van Schiermonnikoog kan rollen (ook videobeelden beschikbaar).

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter