Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten verzamelt 32.613 handtekeningen voor bescherming van Nederlandse landschap

13 juni 2017 | Geeke Remmelts

“Kamer, kom in actie tegen de ‘verrommeling’ van Nederland!” Vandaag overhandigt Natuurmonumenten 32.613 handtekeningen van liefhebbers van het Nederlandse landschap aan de verantwoordelijke Kamerleden. Deze handtekeningen zijn het resultaat van de campagne ‘Bescherm Nederland tegen de verrommeling’, die de organisatie eind januari startte. Natuurmonumenten roept namens alle ondertekenaars de Kamerleden op om het landschap te beschermen.

Natuurmonumenten verzamelt 32.613 handtekeningen voor bescherming van Nederlandse landschap

‘Bescherm Nederland tegen de verrommeling’

Natuurmonumenten startte eind januari de campagne met de overhandiging van een aanvalsplan voor het landschap aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). “Nederland slibt dicht en ‘verrommelt’ in snel tempo”, aldus Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “De voor ons land karakteristieke landschappen staan onder grote druk door de intensiverende landbouw, infrastructuur en door bebouwing in ongeschonden stukken.” Met een animatie en op Facebook werd liefhebbers van het landschap gevraagd de petitie te ondertekenen. Tot nu toe gaven ruim 32.000 liefhebbers van het Nederlandse landschap gehoor aan deze oproep.

Video of Kom op voor het landschap! - Natuurmonumenten

Overheid moet regierol pakken

Burgers willen van alles doen om zich in te zetten voor het Nederlandse landschap. Dat bleek de afgelopen jaren duidelijk bij bijeenkomsten die Natuurmonumenten door het hele land organiseerde waar mensen met elkaar in gesprek gingen over de stand van het landschap in hun omgeving. Marc van den Tweel: “Maar dat kunnen ze niet alleen. Zij, en ook wij, kunnen ons waardevolle landschap niet redden zonder hulp van de overheid op alle niveaus. Die beslist bijvoorbeeld of in onze prachtige duinen wel of niet gebouwd mag worden. Daarom roept onze achterban de overheid op om visie te tonen, regie te nemen en onze landschappen te beschermen.”

Landschap centraal in omgevingswet

Natuurmonumenten roept met de handtekeningen de Kamer op landschap integraal te beschermen in de omgevingswet en de nationale omgevingsvisie. Met de omgevingsvisie en de omgevingswet legt de overheid haar beleid voor de ruimtelijke ordening voor de komende jaren vast. Landschap moet daar een centrale plek in krijgen.

placeholder
Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven