Natuurmonumenten wil veel meer vernieuwende, open vormen vinden om dilemma’s op het gebied van natuur en economie op te lossen. Op het jaarlijkse netwerkevenement van Natuurmonumenten bespreekt directeur Marc van den Tweel een aantal buitenkansen voor zowel natuur als economie.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu spreekt op het Voorjaarsforum over het meekoppelen van natuur bij het werken aan de veiligheid en waterkwaliteit. Natuur is een belangrijk onderdeel van het Deltaprogramma voor veiligheid. “In plaats van de natuur in te dammen met steeds hogere dijken en stormvloedkeringen, proberen we de laatste jaren te bouwen met de natuur. De natuur is sterker dan de mens, dus van die kracht kun je maar beter gebruik maken.”
Het oer-Hollandse poldermodel loopt in de praktijk tegen grenzen aan, constateert Van den Tweel. “De polarisaties in ons overlegmodel leidden regelmatig tot sterk verwaterde voorstellen, waar helemaal niemand gelukkig van wordt”, legt hij uit. “Sommige overlegtrajecten over natuur- en economiekwesties slepen al decennia, zoals het eeuwige mestdossier.” Natuurmonumenten ziet Nederland na nog eens veertig jaar gebaande paden verder verschralen en economisch verarmen, als met bodem, flora en fauna ook de economie tegen grenzen aanloopt. Tegenwoordig zoekt Natuurmonumenten daarom liever actieve ‘aandeelhouders’ van de duurzame economie. Partijen voor wie de natuur een bondgenoot is. Vandaag stelt Van den Tweel voor om te breken met kunstmatige tegenstellingen, omdat economie en natuur van elkaar afhankelijk zijn. Een meer open overlegproces, met oog voor alle mogelijke waarden, met waardering voor elkaars standpunten en inspiraties reikt waar nog niet eerder werd gezocht, denkt Van den Tweel. Zo’n onbekend proces brengt nieuwe inzichten en kan tot vernieuwende oplossingen leiden, zoals de huidige ontwikkeling van de Marker Wadden.
“De Marker Wadden is één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten van Europa. Waterbouwer Boskalis experimenteert er met een nieuwe bouwtechniek, met slib. De waterbouwsector spreekt al van een kansrijk nieuw exportproduct.” aldus Van den Tweel in zijn speech tijdens het Voorjaarsforum van Natuurmonumenten.
Natuur is in die visie collectief vermogen. Natuurmonumenten werkt daarbij graag met burgers, bedrijven en overheden. “Het vermogen van de natuur is alleen hernieuwbaar als we haar beschermen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat vele generaties na ons ook kunnen leven, beleven en genieten in de natuur. Dat is echte duurzaamheid.” vindt Van den Tweel.
Video of Duurzaam bouwplaatmateriaal uit overjarig riet - Natuurmonumenten & DSM